Prinsessan Diana – dödskraschen som chockade en hel värld

Prinsessan Dianas dödsolycka som chockade en hel värld

Dödskraschen som skakade en hel värld. I Svensk Dams nya specialtidning berättar vi historien om prinsessan Dianas liv, hennes äktenskap med Charles, och dödskraschen i Paris år 1997.

Slå på ljud

Kärlekshelgen i Paris tillsammans med pojkvännen Dodi Fayed blev 36-åriga prinsessan Dianas död. De var vid den här tiden, sommaren 1997, världens mest jagade kärlekspar. I en tunnel i Paris slutade Dianas liv – en hel värld chockades och två små prinsar lämnades morderslösa.

Köp Svensk Dams specialtidning Diana och Charles – 40 år efter sagobröllopet (länk till Allas shop)

I mitten på 90-talet erkände Diana i den omtalade tv-intervjun med BBC att hon hade haft en affär med sin ridlärare James Hewitt. Men det var hjärtkirurgen Hasnat Khan som stal Dianas hjärta. Flera av hennes närmaste vänner kallade honom för ”hennes livs kärlek”. Hasnat sågs ofta i prinsessans lägenhet i Kensington Palace.

Köp Svensk Damtidnings specialtidning '40 år sedan sagobröllopet'

Prinsessan Dianas sista timmar i livet

– Jag var tvungen att säga till hem-biträdet att det inte behövdes någon hjälp i prinsessans rum när hon hade Mr Khan på besök, har Dianas butler Paul Burrell berättat. Diana sade bara kodorden: ”Törnrosa sover fortfarande.” En gång skämtade hon till det lite extra;

– Han har jobbat hela natten, låt honom sova i fred. Men det blev inget långvarigt förhållande, paret gjorde slut 1997, efter två år tillsammans. Hasnat Khan var en lite tillbakadragen man och han stod helt enkelt inte ut med det kaos som hela tiden omgärdade Diana. Hon var utom sig av sorg när han gjorde slut på relationen.

Hade förhållandet inte tagit slut hade förmodligen Diana levt än i dag. Tre veckor senare kastade hon sig i famnen på Dodi Fayed, son till den stenrike Muhammed Al Fayed som ägde anrika varuhuset Harrods. Det var tillsammans med Dodi hon reste på den ödesdigra kärlekshelgen till Italien och Frankrike som slutade i en historisk tragedi.

Köp Svensk Dams specialtidning Diana och Charles – 40 år efter sagobröllopet (länk till Allas shop)

Dianas sista timmar blev hektiska och rastlösa. Hon kände sig mer jagad an någonsin och nye pojkvännen Dodi gjorde allt som stod i hans makt för att skydda henne från uppmärksamheten.

Romantiken drunknade i kamerablixtar den där ljumma sommarkvällen 1997. Flera av de inblandade tappade omdömet i den uppjagade situationen – med katastrofala följder.

Kärleksparet landade i Paris på eftermiddagen den 30 augusti i familjen Fayeds privata flygplan. Efter en rundtur i världsmetropolen tog de in på den allra lyxigaste sviten på Ritz, som ägdes av Dodis pappa, stenrike Mohammed AlFayed.

Diana vilade medan Dodi handlade en magnifik kärleksring till henne. Vid 19-tiden lämnade de hotellet och begav sig till Dodis fashionabla våning. Sedan for de vidare till en bistro nära Les Halles. Men uppmärksamheten från både massmedia och gäster gav dem ingen ro. Så de återvände till hotellet strax före klockan 22, förföljda av paparazzis.

Några av fotograferna slog blixtar rakt i ansiktet på Diana, Dodi blev rasande och skällde ut livvakten, varvid hotellets säkerhetschef Henri Paul tillkallades. En kvart in på det nya dygnet satte sig Diana och Dodi i en bil med den berusade säkerhetschefen bakom ratten. Bredvid honom i framsätet satt livvakten Trevor Rees Jones. Man vet att Diana inte spände fast sig i säkerhetsbältet.

Kaoset i tunneln

Stämningen var minst sagt kaosartad, fem bilar, tre motorcyklar och två vespor med fotografer följde efter bilen. Henri Paul ökade farten och körde ned i den svängande olycksdrabbade tunneln under Pont d’Alma. Vid den trettonde pelaren tog det stopp och bilen kraschade i hög fart in i betongen, snurrade runt och blev stående vid motsatta vaggen. Räddningspersonalen var på plats efter tio minuter, Dodi dog omedelbart men Diana visade tecken på liv och fördes i ambulans till sjukhuset Pitie Salpetriere där läkarna gjorde allt for att rädda hennes liv. Men klockan 04.00 söndagen den 31 augusti slutade hennes hjärta att slå.

Hela världen sörjde folkets prinsessa. Blomsterhögarna utanför Buckingham Palace växte timme for timme. Brittiska kungahuset hade aldrig upplevt något liknande. Och mest av allt sörjde britterna, ja hela världen, med prinsarna William och Harry, då femton och tolv år gamla, som hade mist sin älskade mor.

Köp Svensk Dams specialtidning Diana och Charles – 40 år efter sagobröllopet (länk till Allas shop)

AV: Kristina Svedell
Foto: TT