Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Dianas gamla ägodel förstörd - ligger på havets botten

09 aug, 2023, 13:30 
Samuel Björn
Prinsessan Diana
Sommaren 1997 omkom prinsessan Diana i en bilolycka.
Lyx-ägodelen gav henne mycket nöje tillsammans med pojkvännen under deras sista tid i livet.
Annons
Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”Brand logo
Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”

I slutet av juli sjönk lyxyachten "Cujo" utanför den franska rivieran, medans de sju passagerarna ombord fördes till säkerhet.

Cujo är mest känd som prinsessan Dianas förra yacht, men nu befinner sig alltså den gamla ägodelen på medelhavets botten.

Prinsessan Dianas ikoniska tröja

Prinsessan Diana var enormt omtyckt och uppmärksammad under hennes tid i det brittiska kungahuset - och ikonstatusen har följt med långt efter hennes död.

Detta har också resulterat i att hennes ägodelar håller ett stort värde, både känslomässigt men också ekonomiskt.

Nu i slutet av sommaren kommer exempelvis ett av hennes förra ägodelar, ett ikoniskt plagg från hennes tid med dåvarande prins Charles.

Plagget är en röd stickad tröja från märket Warm and Wonderful med fårmönster på. Plagget kommer att säljas utav Sotherby´s i samband med New York Fashion Week väntas gå för mellan 500 000 till 900 000 svenska kronor.

Inte illa för en tröja!

Dianas ikoniska status och förmåga att sticka ut porträtterades väldigt bra i den röda tröjan som sedan 1981 hyllats av flertalet konst- och modekritiker.

Annons

– Det verkar som att hon tänkte på semiotiken bakom det hon bar, liksom estetiken. På ett konstigt sätt var hon involverad i streetwear innan streetwear ens var en grej, säger Sotherby´s företrädare Cynthia Houlton och fortsätter...

– Detta exceptionella plagg, väl omhändertaget, bär vittnesmål om prinsessan Dianas stil, charm och skarpa öga för mode... Det är en ära att kunna erbjuda den här historiska tröjan.

Båten han inte räddas i tid

Fascinationen för Dianas gamla ägodelar har verkligen varit hög efter hennes död och försvann alltså en av dem - ner i havets djup.

Båten användes frekvent av Diana under hennes sista år i livet - efter hon skilt sig från dåvarande prins Charles och lämnat kungahuset.

Tillsammans med dåvarande pojkvännen, tillika filmproducenten, Dodi Fayed brukade hon att glida över haven och utforska världen.

Men paret fick ingen lång historia tillsammans efter att de båda två omkom i en bilolycka sommaren 1997.

Den franska militären Gendarmerie des Alpes-Maritimes försökte rädda båten men hann inte fram i tid, skriver de i ett Facebook-inlägg.

Efter 45 minuter kom de fram till platsen men då hade redan båten börjat sjunka framtill. Snabbt därefter svämmar båten över och sjunker ner till havets botten, skriver de i inlägget.

De sju personerna ombord befann sig då i en livbåt bredvid lyxyachten och kunde enkelt räddas av franska militären.

Annons