Prinsessan Elena syns på tjurfäktning – efter våldsamma olyckan

Här anländer prinsessan Elena till det första tjurfäktningsevenemanget på ett och ett halvt år.

Jack Abuin
I söndags sågs prinsessan Elena och hennes barn vid omdebatterad tjurfäktning i Spanien – trots att dotterns vän skadades allvarligt för två år sedan.

Sedan pandemins början har all tjurfäktning varit nedlagd i Spanien på grund av restriktioner. Men den 2 maj kunde publik inta tjurfäktningsarenan Las Ventas i Madrid för första gången på ett och ett halvt år.

Trots att det fortfarande råder hårda restriktioner i många delar av landet var upp till 6000 personer tillåtna, vilket innebär 40 procent av arenans maxkapacitet.

Några av de som syntes närvara vid tjurfäktningsevenemanget var prinsessan Elena och hennes två barn, Victoria de Marichalar y Borbón och Felipe de Marichalar y Borbón.

LÄS MER: Skandal i kungafamiljen – prinsessorna har gått före i vaccinkön: "Fult gjort"

Evenemanget arrangerades i välgörenhetssyfte för de matadorer som lämnats arbetslösa.

Prinsessan Elenas dotters vän svävade i livsfara

Sporten har länge varit kritiserad då många menar att det handlar om djurplågeri.

Kampen om liv och död mellan tjuren och matadoren kan endast ha en segrare. I de flesta fall är det matadoren som i slutändan står som vinnare, men ibland kan utgången se annorlunda ut.

Prinsessan Elenas barn på tjurfäktningen som arrangerades den 2 maj.
Shutterstock

För två år sedan skulle en vän till prinsessan Elenas dotter gå in för att döda sin första tjur. Men i stället stångades han.

Hornet skar bland annat upp kroppspulsådern, och den 27-årige tjurfäktaren fick opereras på plats och senare vårdas på intensivvårdsavdelningen.

LÄS MER: Elenas barn var måttligt intresserade av tjurfäktningen

Men den livshotande olyckan verkar inte ha avskräckt varken prinsessan Elena eller dottern, som fortfarande stöttar branschen.

Tjurfäktning – ett kontroversiellt fenomen

Tjurfäktning är en gammal spansk tradition som delar både landet och världen i olika läger. Frågan om dess vara elle icke vara har länge varit omdebatterad.

Många anser spektaklet vara barbariskt, men samtidigt uppskattas det av många spanjorer som ser det som en konstform.

Djurrättsorganisationer samt flera spanska politiska partier vill sätta stopp för företeelsen, medan andra vill bevara den.

Foto: TT