Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Prinsessan Estelle besöker Storkyrkan

19 feb, 2020, 11:00 
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan estelle i storkyrkan
Prinsessan Estelle är en vetgirig 7-åring som alltid vill lära sig nya saker. Hovet har publicerat en ny, helt underbar, film på prinsessan från Storkyrkan i Gamla stan.
Annons

Prinsessan Estelles drottningskola fortsätter. En dag kommer hon ju ta över stafettpinnen efter mamma Victoria och det är ett hedersuppdrag, som man såklart måste förbereda sig inför. Från tidig ålder.

Victoria tar med dottern på ‘drottningskola’

Sedan en tid tillbaka har kronprinsessan tagit med sin dotter på olika utflykter, både på och utanför slottet, för att ge henne en inblick i monarkins historia. De har besökt Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren. Estelle har fått känna på det kungliga linnet, bläddrat bland gamla svartvita fotografier och tittat i uråldriga kikare.

prinsessan estelle orgel storkyrkan
Vetgiriga Estelle var mäkta imponerad av den stora orgeln.

Under måndagen fortsatte drottningskolan med Storkyrkan och den praktfulla, gustavianska, orgeln från 17o0-talet. Estelle välkomnades av domkyrkokaplan Ulf Lindgren och domkyrkoorganist Mattias Wager som visade henne hur det stora instrumentet låter och fungerar. Prinsessan fick även gå på upptäcksfärd inne bland orgelns 3500 pipor och se allt från den minsta 1-centimeterspipan till den största, som är över 5 meter lång. Inne i orgeln kunde mor och dotter se mekaniken som förbinder orgelns tre våningar med varandra och även se hur den stora fasaden ser ut inifrån.

Annons

När organisten satte sig vid orgeln och började spela tyckte Estelle att det skakade i bröstkorgen. Men hon blev inte avskräckt. Tvärtom! När Mattias Wager visade de ljusa flöjterna diggade prinsessan till musiken med ett stort leende.

Prinsessan Estelle lär sig spela orgel

– Jag vill också spela! utbrast den 7-åriga prinsessan under demonstrationen. Och visst fick hon det. Besöket avslutades med att Estelle själv fick trycka på det stora klaviatur, med både händer och fötter.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Annons