Prinsessan Estelle stoppas – därför säger pappa prins Daniel nej

Prins Daniel och prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle stoppas från att göra samma sak som spanska prinsessan Leonor.

Kronprinsessan Leonor har sitt öde utstakat för sig. Som dotter till kung Felipe och drottning Letizia är hon förutbestämd att en dag bli drottning av Spanien.

Och redan nu gör Felipe och Letizia sitt yttersta för att Leonor ska bli medveten om plikten som hennes blod har förärat henne med.

Därför ska hon redan nu, som femton år gammal, på utföra sitt första uppdrag på egen hand. Royal Central rapporterar att Leonor ska få lämna över ett exemplar av den spanska konstitutionen till Cervantes-institutet i Madrid. Hon ska också räcka över en utgåva av storverket Don Quijote, en av den spanska kulturs absoluta höjdpunkter och av många ansedd som den första moderna romanen.

Prinsessan Estelle stoppas – pappa Daniels beslut

Men som svensk är det lätt att man börjar fundera: när är det vår flickprinsessas tur? När ska prinsessan Estelle göra sitt första uppdrag på tu man hand.

Kungen och drottning Silvia var försiktigare än Felipe och Letizia. De lät kronprinsessan Victoria vänta tills hon var arton och myndig innan hon fick göra sitt första uppdrag.

"Vill inte att hon ska behöva hantera det"

Prins Daniel och prinsessan Estelle

Prins Daniel är såklart väldigt beskyddande när det gäller lilla Estelle.

Ellen Myrgård Lindén, skribent på Svensk Dam och kungaexpert, tror att Victoria och prins Daniel kommer att följa sina föregångares exempel.

– Estelle är visserligen Sveriges framtida drottningen men både kungen och kronprinsessan följer devisen; allting har sin tid. Hon kommer att tjäna landet i hela sitt vuxna liv så de vil låta prinsessan vara barn/ungdom så länge det går. Därför kommer vi inte att få se Estelle på kungliga solo-uppdrag innan 18-årsdagen. När den karusellen sedan drar igång kommer ju mediabevakningen dra igång med full kraft och det är mamma Victoria fullt medveten om. I dagsläget kontrollerar ju hon och Daniel vilka bilder på Estelle och Oscar som kommer ut i pressen men det förändras snabbt när Estelle börjar göra kungliga uppdrag, på egen hand. En ständig påpassning som föräldrarna inte vill att deras dottern ska behöva hantera förrän hon är myndig. Allra minst Daniel som ju levde ett anonymt liv tills han var 29 år, säger Ellen.

Det verkar onekligen som att Felipe och Letizia gör sitt bästa med att inpränta kronans allvar hos Leonor, som är fjorton fyllda. Så här sa Felipe till sin dotter för två år sedan, under en ceremoni som högtidlighöll Spaniens konstitution.

– Du kommer att bli ledsagad av konstitutionen, följa den och läsa den. Du ska tjäna Spanien med ödmjukhet och medvetenhet om din position. Och du kommer att ta på dig all oro och all glädje, alla önskningar och känslor hos det spanska folket. Jag vet att du idag kommer att bli varse om många krav och ansvarsområden, varav alla är viktiga och svåra, men du ska veta att du kommer att få stöttning från många som har Spaniens bästa i åtanke, och som har dig och kronan i åtanke, sa Felipe då.

LÄS MER: Experten: Så blir Oscars framtid – likheterna med Carl Philip