Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilden visar! Victorias beslut för Estelle – efter allt tjat

03 feb, 2023, 13:10 
Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelles nya piercing.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

När är det egentligen OK att låta sina barn göra hål i öronen?

Ja, det är en fight som många föräldrar måste ta med sina kids, när de tjatar om riktiga örhängen ”som alla andra i klassen”.

Och inte oväntat ser det ut att ha varit samma heta diskussioner på Haga slott – det visar de senaste bilderna på prinsessan Estelle, 10.

Ingrid Alexandras oväntade ord om EstelleBrand logo
Ingrid Alexandras oväntade ord om Estelle

Om några veckor fyller hon elva år, och nu sitter de där: Hennes örhängen, prydda med ett par små diskreta, men gnistrande briljanter.

Annons

Sannolikt hett efterlängtade: Hennes bästis syntes med hål i öronen i höstas, och Estelles kusin prinsessan Leonore fick börja med örhängen redan som sjuåring.

Estelle har tagit hål i öronen

Prinsessan Estelle med örhängen
Prinsessan Estelle med sina nya örhängen. Hon går i fyran – och numera är det många barn som gör hål i öronen redan på lågstadiet.
Prinsessan Leonore med örhängen och hål i öronen
Prinsessan Madeleines åttaåring Leonore hade örhängen redan när hon var hemma i Sverige förrförra julen.
Annons

Reglerna i kungafamiljen har annars varit skiftande: Denna delikata fråga har hanterats olika beroende på om den gällt tronarvingen Victoria, eller hennes lillasyster Madeleine:

Kronprinsessan Victoria fick vackert vänta tills efter konfirmationen. Medan prinsessan Madeleine hade hål i öronen och örhängen redan första skoldagen, när hon bara var sju år gammal.

Så när Victoria till slut fick göra hål, vid fyllda 16 – ja då hade Madeleine redan haft hål i öronen sedan hon var sju.

Prinsessan Madeleine sju år 1989, redan med hål i öronen
Madeleine med sina örhängen – drottning Silvia lät henne göra hål redan som sjuåring.

Men nu är det nya tider även för Sveriges tronarvingar och de gamla traditionella reglerna gäller inte längre på samma sätt för prinsessan Estelle.

Annons

Hål i öronen på barn – så säger experten

Den som är under 18 år behöver alltid ha sin målsmans godkännande för att pierca öronen, och det finns också en hälsoaspekt på det hela.

Komplikationer är ganska ovanliga – men helt riskfritt är det inte:

– Jag tycker personligen inte att man ska låta göra det före 12 års ålder. Varje hål som görs i kroppen kan orsaka en infektion, och det är något man ska undvika om det inte är nödvändigt, har Mitra Liaghat, distriktssköterska på Blackebergs vårdcentral, sagt till Råd & Rön.

Hollywoodfrun Isabel Adrian med sin dotter Monday-Lily 2012
”Hollywoodfrun” Isabel Adrian – som skapade stort rabalder när hon lät göra hål i öronen på sin ettåriga dotter Monday-Lily. Här på en bild från 2012.

Foto: TT, Prinsessan Madeleine/Instagram.

Annons