Prinsessan Estelles nya kulturstiftelse

prinsessan estelles nya kulturstiftelse

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har tagit ett nytt initiativ – och det handlar om dottern Estelle.

Det ska börjas i tid. 7-åriga Estelle har fått sin alldeles egna stiftelse. Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

– Det är en helt ny stiftelse som kronprinsessparet har tagit initiativet till, berättar Sara Sandström Nilsson, som är stiftelsens verksamhetsledare.

Pressmeddelandet om den nya satsningen fick spridning under tisdagsmorgonen men idén har funnits med Victoria och Daniel, sedan prinsessan bara var 2 år.

Idén föddes för 6 år sedan

Hon fortsätter:

– Idén till skulpturprojektet på Kungliga Djurgården föddes när kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalens Skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm.

Åren, 2016-18, genomfördes sedan skulpturutställningar på Kungliga Djurgården. Utställningar som prins Daniel invigde och som kronprinsessparet ville fortsätta med, men i en ny form. Och den nya formen blev en stiftelse.

kronprinsessan victoria prins daniel umeå 2014 tt

Victoria och Daniel i Umeå, år 2014. Här föddes idén till Estelles nya stiftelse.

Om föräldrarna har informerat prinsessan Estelle om den nya stiftelsen, som bär hennes namn, vill Sara Sandström Nilsson inte gå in på. Hon hänvisar istället till hovet. Däremot förklarar hon att det finns långsiktiga ambitioner bakom satsningen. Det är bland annat därför man har valt att prinsessan Estelle ska namnge stiftelsen.

Styrelsemedlemmarna består av Staffan Larsson, Elin Anwall, Sara Sandström Nilsson, Lena Josefsson, Johan Ericsson och prins Daniel. Victoria är, som sagt, intiativtagare med inte med i styrelsen. Kanske beror detta för att Daniel är den som har invigt de tidigare utställningar och även för att paret redan har så många engagemang så att de måste fördela gracerna, menar Sara Sandström Nilsson.

Under tisdagen publicerade hovet även en ny bild på sin hemsida där Daniel har möte med styrelsen på Kungliga slottet.

victoria daniel umeå

Skulpturparken i Umedalen gjorde ett starkt intryck på kronprinsessparet.

Klicka här för att läsa mer om Prinsessan Estelles stiftelse!

Foto: TT