Prinsessan har flytt tillsammans med barnen – sökt asyl i Tyskland

Endast ett år efter hans dotter försökt fly från honom, ska nu en av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoums fruar lyckats fly och sökt asyl i Tyskland.

I sju års tid planerade prinsessan Latifa al Maktoum sin flykt från Dubai. Latifa är dotter till Sheikh Mohammed bin Rashid som styr Dubai och är premiärminister i Förenade Arabemiraten. Sheikh Mohammed fick Latifa tillsammans med en tidigare fru. I februari tidigare i år släpptes en film där Latifa sitter i ett mörkt rum med fördragna gardiner.

En stillbild från filmen där prinsessan Latifa berättar om hennes instängda liv i Dubai.

En stillbild från filmen där prinsessan Latifa berättar om hennes instängda liv i Dubai.

– Jag spelar in den här videon eftersom det kan bli den sista videon jag spelar in. Det enda som min pappa bryr sig om är hans rykte, han skulle döda för att rädda sitt rykte, säger hon och tittar rakt in i kameran.

Flykten som Latifa planerat gick ut på att hon skulle dyka med en undervattensscooter för att sedan gå ombord på en segelbåt. I mars 2018 påbörjades flykten och Latifa hade sällskap av två medhjälpare. Planen verkade gå som de planerat,  tills de hörde något på däck ett par dagar senare.

“Skjut mig här, ta mig inte tillbaka”

Latifa och hennes medhjälpare låste in sig på toaletten, men den fylldes snabbt med rök vilket tvingade ut dem. Beväpnade män sa på arabiska att de kom för att hämta tillbaka prinsessan Latifa till Dubai. Latifa skrek då “Skjut mig här, ta mig inte tillbaka”. Sedan var hon borta berättar hennes medhjälpare.

Sedan var det tyst om var Latifa befann sig, fram tills i december 2018 då BBC rapporterade om händelserna. Då offentliggjorde Sheikh Mohammed ett uttalande:

”Vi är medvetna och djupt ledsna över de fortsatta spekulationerna som finns i medier om hennes höghet Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum. Det är en privat familjeangelägenhet som har orsakat mycket oro bland alla inblandade, mest av allt för Sheikha Latifa.”

Sheikh Mohammed tillsammans med prinsessan Haya. Framför Haya står parets gemensamma dotter, Al Jalila.

Sheikh Mohammed tillsammans med prinsessan Haya. Framför Haya står parets gemensamma dotter, Al Jalila.

Nu har alltså istället Sheikh Mohammed bin Rashids fru, Haya bint al Hussein flytt landet. Enligt uppgift befinner sig prinsessan i Tyskland där hon sökt asyl. Haya, 45, är ursprungligen från Jordanien och år 2000 representerade hon Jordanien i hoppning vid OS i Sydney. 2004 gifte hon sig med Dubais premiärminister Sheikh Mohammed och paret har dottern Al Jalila, 11, och sonen Zayed, 7, tillsammans. Haya ska ha tagit med sig barnen på sin flykt till Europa.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum och hans fru prinsessan Haya, 2012.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum och hans fru prinsessan Haya, 2012.

Enligt The Sun har ingen sett prinsessan Haya sedan februari i år. I februari var även senaste gången hon uppdaterade sin Instagram med dikten “When Great Trees Fall” av Maya Angelou. Sheikh Mohammed ska ha haft sex fruar genom åren och har 23 barn. I nuläget har han minst tre fruar, varav Haya var en av dem.

 

Foto TT