Prinsessan Hayas bror stöttar henne i krisen

Medan prinsessan Haya kämpar för ensamvårdnad om sina barn, visar hennes bror, prinsen av Jordanien, sitt stöd på Instagram.

Prinsessan Haya föddes 1974 i Jordanien och är dotter till framlidne Hussein av Jordanien och drottning Alia. När Haya var tre år gick hennes mamma Alia bort i en tragisk helikopterolycka. Pappa Hussein dog 1999 och sedan dess är det Hayas halvbror Abdullah II som sitter på tronen i Jordanien.

Paret har två barn ihop

2004 gifte sig prinsessan Haya med Dubais härskare Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Det storslagna bröllopet ägde rum i Jordanien och äktenskapet har verkat lyckligt utåt sett sedan dess. Paret har fått två barn ihop, Jalila, 11, och Zayed, 7, men sedan tidigare har Mohammed bin Rashid Al Maktoum ytterligare 21 barn med fem andra fruar.

Haya, utanför Högsta domstolen i London, den 31 juli.

Haya, utanför Högsta domstolen i London, den 31 juli.

Prinsessan Haya har i många år varit väldigt aktiv på Instagram, men i februari blev det tyst. I juni kom nyheten att hon tagit med sig sina två barn och flytt från Dubai och sin man Mohammed. Hon må vara den första som faktiskt lyckas fly från Mohammed, men hon är inte den första som har försökt. Två av Mohammed bin Rashid al Maktoums barn har tidigare försökt fly, men blivit tillfångatagna och förts tillbaka hem till Dubai.

Kräver att barnen skickas tillbaka till Dubai

Prinsessan Haya och hennes två barn har sedan flykten gömt sig i London. Den 31 juli påbörjades förhandlingarna om barnen. Mohammed bin Rashid Al Maktoum kräver att barnen ska skickas tillbaka till Dubai för att vara med honom, medan prinsessan Haya begär att hon ska få vårdnad om barnen.

Haya har också bett om att det ska upprättas ett skydd för att barnen inte ska utsättas för ofredande eller arrangerade äktenskap. Enligt brittisk lag är syftet med skyddet att förhindra någon från att giftas bort, skyddet kan endast appliceras på någon som blivit intvingad i ett äktenskap eller är påväg att bli.

Haya pratar med drottning Elizabeth i Epsom i England 2017.

Haya pratar med drottning Elizabeth i Epsom i England 2017.

Under tiden som fallet har uppmärksammats runt om i världen, har många ställt sig frågan vad Jordaniens kungafamilj tycker om situationen.

Medan Mohammed bin Rashid al Maktoum använder Instagram för att lägga ut hatiska dikter om Haya, använder Jordaniens prins istället plattformen för att stötta henne. Hela den kungliga familjen i Jordanien uppges följa utvecklingen med stort engagemang, och Hayas bror, prins Ali bin Al-Hussein, la ut en bild på sig själv med sin syster samma dag som förhandlingarna påbörjades med texten:

”I dag tillsammans med min syster, min ögonsten, Haya bint Al-Hussein”.

Se inlägget här:

Rättegången påbörjas först i november, och fram tills dess befinner sig Haya och barnen fortfarande på okänd ort.

Foto: TT