Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Ingrid Alexandra i tårar på galamiddagen – kung Haralds rörande ord

18 jun, 2022, 19:40 
AvIndra Nordemar

En å annan tår fälldes under den kungliga galamiddagen för prinsessan Ingrid Alexandra.

Annons
Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

På fredagskvällen bjöd kung Harald och drottning Sonja in till galamiddag på Det Konglige slott i Oslo. Runt 200 gäster samlades för att fira Norges framtida drottning – prinsessan Ingrid Alexandra.

Den 21 januari blev hon myndig då hon fyllde 18 år, men firandet blev uppskjutet på grund av coronarestriktionerna i landet. Nu är de hävda även i Norge och en hel rad kungligheter var på plats i prinsessans ära.

Kronprinsessfamiljen på galafest: "Midsommarnattsdröm"

Självfallet flög kronprinsessan Victoria över för att fira sin guddotter, och fick sällskap av både prins Daniel och barnen Estelle, 10, och Oscar, 6, – som fick uppleva sin allra första galafest i sina unga liv.

Annons

Temat för kvällen var "en midsommarnattsdröm" och Victoria passade in som handen i handsken. Hon bar en ljuvlig vit galaklänning med broderade blommor och tyllkjol. Även Estelle strålade i en somrig himmelsblå blåsa med blommigt diadem i sitt sandbruna hår.

Barnens gala-debut!

Drottning Sonjas ord till prinsessan Ingrid Alexandra

Middagen drog i gång vid åttasnåret och kickstartades av drottning Sonja som hälsade alla välkomna, och passade samtidigt på att rikta några väl valda ord till sitt barnbarn, vilka är utskrivna på norska hovets hemsida.

– Du har alla förutsättningar att göra kloka val, och skapa dig ett liv som både kommer gynna dig och dina nära och kära, samt dem du en dag kommer att bli drottning för.

Annons
Den vackra dukningen gick i sommarens tecken.

Ingrid Alexandra i tårar på 18-årsmiddagen

Kvällens huvudperson höll själv ett tal som satte ett leende på gästernas läppar. Hon talade bland annat om hur lyckligt lottad hon är över att ha växt upp i ett land som Norge.

– En av de bästa sakerna med Norge är vår demokrati. Att vi kan tro vad vi vill. Att vi kan säga vad vi vill. Och att vi kan älska dem vi vill.

Ingrid Alexandra lyfte även fram alla fina möten hon haft med människor runt om i landet, och dess vackra natur som hon haft turen att uppleva.

– Vi har alla en plats i det här samhället. Vi är olika, vi har fått olika roller, och vi kan olika saker. Tillsammans skapar vi det Norge vi älskar så mycket, avslutade hon.

Annons
Tårarna flödade under galamiddagen.

Kung Haralds rörande hyllning till sitt barnbarn

När prinsessan blev myndig i januari fick hon vara med på ett regeringsmöte under kung Haralds ledning – något som han minns väl då det fick honom att känna en trygghet inför framtiden.

– Den här högtidsdagen i januari kände jag verkligen styrkan och tryggheten i att familjen går i familjens spår. Men du får nog stå ut med mig ett tag till, sa kung Harald skämtsamt i sitt tal och fortsatte:

– Förhoppningsvis kan jag vara till hjälp om det är något du undrar över framöver, kära Ingrid.

Kung Harald höll tal till sitt barnbarn, tillika Norges framtida drottning.

Foto: TT

Annons