Prinsessan Ingrid Alexandra tvingas ställa in – måste skydda mamma Mette-Marit

Mette-Marit och Ingrid Alexandra

Prinsessan Ingrid Alexandra tvingas ställa in!

Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Prinsessan Ingrid Alexandra skrev historia redan med sin födsel.

Hon är den första norska kvinnan som är född med arvsrätt till tronen. Det innebär att hon kommer att bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år.

Och nu närmar hon sig en viktig hållpunkt i alla ungas liv: den artonde födelsedag. Datumet då man blir vuxen "på riktigt".

Prinsessan Ingrid Alexandra tvingas ställa in

Den 21 januari infaller det!

En stor dag för Ingrid Alexandra – och för hela det norska folket. Men nu, när man har spridningen av covid-varianten omicron för ögonen, har den norska regeringen valt att ställa in det offentliga firandet av landets blivande drottning.

Så här säger statsminister Jonas Gahr Störe i ett uttalande.

– Myndighetsdagen är en stor begivenhet i alla unga människors liv. Det gäller inte minst för en tronarvinge som ska representera Norge och det norska folket. Jag hade sett fram emot att fira Ingrid Alexandra på myndighetsdagen, men smittosituationen gör det dessvärre omöjligt nu. Jag hoppas likväl att hon får ett fint firande med sina närmaste, säger Jonas.

I firandet ingick bland annat en stor galamiddag på slottet. Men för Ingrid Alexandra är det extra viktigt att hålla ner smittorisken eftersom hennes mamma Mette-Marit ingår i virusets riskgrupp på grund av sin lungsjukdom.

Trösten för prinsessan

Ingrid Alexandra får trösta sig med att den norska försvarsmakten förberett något alldeles extra. Klockan 12.00 den 21 januari kommer de att skjuta salutskott över hela landet, för att hedra den då nyblivna 18-åringen.

Och det finns ingen risk att Ingrid Alexandra slår till med några divalater och tjurar över att festligheterna är inställda. Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har nämligen uppfostrat en jordnära ung tjej. Detta demonstrerade Ingrid Alexandra i somras, när hon chockade Norge genom att ta sommarjobb som städhjälp på en restaurang.

"Prinsessan är för ung för att servera alkohol, men hon ska ha jobbat med diskning och städning. Ett jobb man kanske inte skulle tro passar Norges framtida Norge – men som det knappast är en tillfällighet att hennes föräldrar uppmuntrat henne att ta", skriver Se og hör i ett reportage om saken.