Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Leonore - en riktig liten solstråle som har namnsdag idag

28 feb, 2014, 13:22 
Agneta Nisbeth
Annons
leonore-hovet

Fredagen den 28 februari är faktiskt den nya prinsessans namnsdag – det är ju Maria idag. Här kan ni läsa mer om Leonore och vad hennes namn betyder.

Precis som kronprinsessan och prins Daniel har nu Madeleine och Chris fått sin lilla solstråle. Detta i dubbelbemärkelse, namnet Leonore betyder nämligen skinande ljus och har grekiskt och franskt ursprung.

ste_chris

Prinsessan Leonore blir först med sitt namn inom den svenska tronföljden men hamnar på tredje plats i det kungliga Europa. Hon delar namnet med infantinnan Leonor av Spanien, 8, dotter till kronprinsparet Felipe och Letizia och Leonore av Oranien-Nassau, 7, prins Constantijns av Nederländernas dotter. I Sverige heter 128 flickor Leonore varav 35 av dem har namnet som tilltalsnamn. I USA är det desto vanligare.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
chris-ibl

Funderade länge

Pappa Chris berättar för Expressen att han och Madeleine funderade länge innan de tog det slutgiltiga beslutet om namnet som blev H.K.H. Prinsessan Leonore Lilian Maria, Hertiginna av Gotland. Och självklart är de väldigt fästa vid Leonore. Valet överaskade många, precis som namnet Estelle gjorde för två år sedan.

madeleine-fb

Otippat

Svensk Damtidning hade många namnförslag men var överens om att Sveriges utlandssvenska prinsessa skulle välja något otippat. Riksmarskalk Svante Lindqvist kallar det ”ett globalt namn” och visst fungerar Leonore lika bra på Manhattan som i Stockholms innerstad.

Annons
eva-oneill-5-ao

Från farmor

Det andra namnet är en hyllning till bortgångna prinsessan Lilian som stod Madeleine väldigt nära. Och det tredje – Maria, kommer från farmor Eva O’Neill.

Av Ellen Myrgård

Foto: Prinsessan Madeleine/Kungahuset.se samt IBL, Stella Pictures och All Over Press

Annons