Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Leonores dopklänning gjorde premiär för 108 år sedan

05 jun, 2014, 09:59 
Annons
Dopklanningen
prinsessan-birgitta-1

Prinsessan Leonore kommer att bära samma klänning som en rad familjemedlemmar före henne – här får ni alla detaljer!

Annons

Dopklänningen är inte bara dekorativ på barnet som ska döpas. Den har också ett symboliskt värde. På Svenska kyrkans hemsida står det:

– I vissa familjer har en dopklänning funnits i många generationer.

Det stämmer verkligen när det gäller den svenska kungafamiljens klänning, som lilla prinsessan Leonore ska bära på sin dopdag.

Broderat namn och dopdatum på klänningen

Ibland  har man också broderat barnens namn och dopdatum på klänningen. För dessa familjer blir detta ett tydligt tecken på samhörighet över generationerna. På bilden till höger ser ni prinsessan Margaretha och maken John Ambler.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
dop

Prinsessan Leonores dopklänning bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Dopklänningen har även burits av Gustaf Adolfs syskon (Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan) samt av prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas barn, det vill säga Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina samt Kungen.

Annons
Silvia-32

Dopklänningen bars också av kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och nu senast av prinsessan Estelle.

Estelle
dopet
Annons

Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Knypplad spets

Dopklänningen är av bomullsbatist och valenciennespets (knypplad spets) med en underklänning i satinvävt siden. Klänningen är kantad med spets vid armhålorna. Till klänningen hör även en tröja av valenciennespets.

Dopservett

Till dopklänningen hör också en dopservett även den av bomullsbatist med valenciennespets.

Annons

På bilden till höger ser ni prinsessan Madeleine i dopklänningen, som nu hennes dotter ska bära den 8 juni.

M

På bilden: Prins Gustaf Adolf och Margareta 1906.

Varför är klänningen vit?

Inom den kristna tron är den vita färgen festens färg. Den är också förknippad med renhet och oskuldsfullhet.

Varför är klänningen lång?

Vid ett barndop är det föräldrarna som vill att deras barn ska döpas. För barnet innebär detta att dopet blir något att växa in i.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures, Kungahuset.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons