Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Lilian har avlidit

10 mar, 2013, 18:18 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons
Lilian

Prinsessan Lilian är död. Hon avled under dagen och blev 97 år gammal.

Prinsessan Lilian på norra banan, Halmstad Golfklubb.
Prinsessan Lilian på norra banan, Halmstad Golfklubb

Prinsessan Lilian har söndagen den 10 mars avlidit i en ålder av 97 år, uppger hovet:

Prinsessan Lilian somnade stilla in under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm. Prinsessan Lilian var gift med Prins Bertil, Kungens farbror, står det att läsa på hovets hemsida.

Mrs Lilian Craig blev svensk prinsessa 1976 och vann snabbt hela svenska folkets kärlek. Men allra först var det prins Bertils hjärta som hon erövrade.

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 som Lillian May Davies och växte upp i industristaden Swansea i Wales. Pappa William Davies var lagerarbetare och mamma Gladys Mary Curran affärsbiträde.

Annons

Drömde om ett annat liv

Kärleken höll inte mellan föräldrarna, så Lilian växte upp med sin mamma och styvfar, men hon drömde om ett annat liv. När hon var sexton lämnade hon trångboddheten i Swansea, flyttade till London och ändrade sitt namn från Lillian May till Lilian – en symbolisk början på ett nytt liv.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Lilian Craig på kung Gustav VI Adolfs 90-årsdag, 1972.
Lilian Craig på kung Gustav VI Adolfs 90-årsdag, 1972.

Jobbade som mannekäng

I London fick Lilian jobb som mannekäng, hon medverkade även i reklamfilmer och syntes i modetidningar som Vogue. Kriget innebar dock beredskapsarbete och Lilian satte bland annat ihop radiodelar till den brittiska handelsflottan.

Första äktenskapet

Första äktenskapet, med skådespelaren Ivan Craig (1912-1940), blev ett misslyckande och ledde till skilsmässa. Men tre år senare, den 30 augusti 1943, ordnade hennes vänner ett cocktailparty för att fira Lilians 28-årsdag. Dit anlände biträdande marinattachén vid svenska ambassaden i London, försedd med en elegant vit orkidé: Prins Bertil, inbjuden av en gemensam bekant…

Annons

Sveriges hemligaste sambo

Kärleken till prins Bertil förde så småningom Lilian till Stockholm, men förhållandet var problematiskt. Lilian Craig var en kvinna av folket och dessutom frånskild. Hade de gift sig hade prins Bertil förlorat sin plats i tronföljden – och vid denna tid rådde det brist på vuxna tronföljare. Prins Bertil lovade sin far att avvakta, åtminstone tills lillprinsen (idag kung Carl Gustaf) var mogen att axla rollen som regent.

Hemligaste sambo

Lilian blev därmed Sveriges hemligaste sambo; officiellt sett existerade hon inte. Villa Mirage i Sainte-Maxime på Franska Rivieran blev deras bästa tillflyktsort. Även i hemmet Villa Solbacken på Djurgården kunde de vara ifred för fotografer och nyfikna.

Så äntligen fick de varandra...
Så äntligen fick de varandra...

Äntligen fick hon sin Bertil

Först 1976 gav kung Carl Gustaf klartecken till äktenskap och den 7 december samma år vigdes Lilian och prins Bertil i Drottningholms Slottskapell. Efter 33 långa år blev 61-åriga Mrs Craig Hennes Kungliga Höghet prinsessan Lilian. Ceremonin var enkel, precis som de ville ha det.

Annons

Man och hustru

Lilian och Bertil fick 53 underbara år tillsammans, varav tjugo som man och hustru. När prinsen gick bort i januari 1997 var sorgen och saknaden oändlig, men Lilian fick stöd och tröst hos kungen, drottningen och barnen.

Med Bingo

Efter prins Bertils bortgång levde prinsessan Lilian ett stillsamt prinsessliv på sitt kära Villa Solbacken, tillsammans med sin golden retriever Bingo och ompysslad av sina väninnor. Ett av de käraste besöken var när kronprinsessan Victoria och Daniel Westling hälsade på. Kungabarnen låg Lilian varmt om hjärtat liksom de uppskattade hennes roll som ”extra-farmor”.

Foto. All Over Press, IBL och Stella Pictures

Annons