Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleine är tillbaka – här gör hon comeback!

09 dec, 2021, 13:47 
Drottning Silvia Prinsessan Madeleine

Madeleine är tillbaka! I går kväll gjorde hon kunglig comeback – och lät nästan rörd när hon axlade drottning Silvias tunga mantel.

Annons
3 saker du missade i Madeleines halloweenbild!Brand logo
3 saker du missade i Madeleines halloweenbild!

I går var det en det en stor och betydelsefull dag för prinsessan Madeleine. Och hon har flera saker att glädjas över!

Snart sätter hon sig på planet hem till Sverige – och i går kväll fick hon äran att axla drottning Silvias mantel och dela ut Childhoodpriset 2021.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine, ett radarpar i kampen för de utsatta barnen.

I år går priset till Viveka Jonsson, metodhandledare på HVB-hemmet Birkahemmet i Göteborg, som tar emot spädbarn och föräldrar som behöver stöd under barnets första år.

Annons

Prinsessan Madeleine var med digitalt från hemmet i Miami, och hon gratulerade med de här tunga orden:

– Viveka, i 30 år har du med stort mod, engagemang och hjärta stått på de allra yngsta barnens sida och gett dem en trygg start i livet. Vi är så imponerade av din livsgärning och det är verkligen med stor glädje som vi får ge dig Childhoodpriset. Så stort grattis Viveka!

Viveka Jonsson Childhoodpriset 2021
Den stolta vinnaren. Childhoodpriset är barnens pris och prinsessan Madeleine har suttit i juryn. Diplomet är skapat av designern Bea Szenfeld.

Och själv sa Viveka:

– De här minsta, de är så utsatta, de är så oerhört utsatta, och det behövs verkligen en talesman för dem. Tack, tack igen.

Annons

Prinsessan Madeleine och Childhood

Prinsessan Madeleine delar ut Childhoodpriset 2021
Prinsessan Madeleine korade vinnaren på distans...
Drottning Silvia Viveka Jonsson Childhoodpriset 2021
...men drottning Silvia var på plats, i röd sidenblus och grön sammetskostym.
Annons

I år kunde det dock bara bli en mindre ceremoni. Viveka Jonsson fick ta emot prissumman på 50 000 kronor och prinsessan Madeleine var som sagt med digitalt.

Annat var det för två år sedan – precis innan pandemin bröt ut. Då delades priset ut för första gången, samtidigt som Childhoods 20-årsjubileum firades med ett jättemingel – och prinsessan Madeleine kom direkt från Miami till festen som den gången hölls på Telias huvudkontor i Solna.

Drottning Silvia Prinsessan Madeleine Childhoodpriset 2019
2019 firade Childhood sitt 20-årsjubileum och den gången var både drottning Silvia och prinsessan Madeleine på plats när priset delades ut.

Prinsessan Madeleine och Childhoodpriset 2021

Childhoodpriset vill lyfta fram de osynliga barnrättskämparna: De som dagligen arbetar med att skydda barn, men som sällan uppmärksammas för sina insatser. Bakom priset står drottningens barnrättsorganisation World Childhood Foundation och här är juryns motivering, som prinsessan Madeleine läste upp:

Annons

– Viveka har en unik förmåga att se, förstå och beskriva små barns behov och situation. Hon fokuserar alltid på vad som är bäst för det enskilda barnet, i både nuläget och på lång sikt.

– Med sitt stora engagemang och drivkraft delar hon med sig av sin gedigna kunskap och inspirerar andra.Hon vågar ta obekväma fighter och står upp för de små barnen som inte själva kan föra sin talan. Vivekas kamp för samhällets yngsta är en sann livsgärning.

Childhoodpriset 2021 Viveka Jonsson Hanna Nyroos Åsa Wendel
Vinnaren Viveka Jonsson med finalisterna Hanna Nyroos och Åsa Wendel.

Se prinsessan Madeleine dela ut priset här:

Foto: World Childhood Foundation, Instagram, TT.

Annons