Prinsessan Madeleine i bakslag i Florida

Prinsessan Madeleine har fått dåliga nyheter. Något hon gillar väldigt mycket kommer att bli väldigt annorlunda i år.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har haft ett väldigt omtumlande år – precis som oss alla. Pandemin har varit jobbig att genomleva även i Sverige, men i USA har krisstämpeln varit framme ännu fler gånger.

Dödssiffrorna har varit skyhöga och hela samhällen har stängts ner, i princip fullständigt, för att få bukt med den hemska smittan.

Prinsessan Madeleine har råkat ut för ett bakslag i Florida

Florida har varit en av de hårdast drabbade delstaterna i hela USA. I Florida har över 786 000 personer testat positivt för covid-19. Av dessa har ungefär 15 000 avlidit. Sedan en tid tillbaka är det obligatoriskt att bära munskydd när man rör sig i Miami. Ifall man bryter mot det och går utanför sin bostad oskyddad riskerar man att få böta 1000 svenska kronor.

Det är alltså i den här verkligheten som Madeleine och hennes familj lever och verkar. Nu i oktober kommer saknaden efter normaliteten kännas extra tung. Det är nämligen Alla Helgona, Hallowen, en högtid som är enormt viktig och traditionsbunden i USA. Och för hedersamerikanen Madeleine.

Prinsessan Madeleine och hennes barn.

Prinsessan Madeleine och hennes barn tog Halloween på dödligt allvar.

2018 klädde hela familjen, exklusive Chris, ut sig för att fira. Prins Nicolas hade en Batmankostym med en svart mask runt ögonen prinsessan Leonore var sjöjungfru med en ansiktsmålad tiara och Madeleine själv var en katt. Prinsessan Adrienne då? Jo, hon var utspökad till världens gulligaste pumpa.

"Glad Halloween", önskade prinsessan Madeleine sina följare.

"Väldigt, väldigt svårt"

Men Halloween kommer att bli en dyster högtid i Miami i år. Borgmästaren Carlos Gimenez har gått ut och varnat befolkningen för att slappna av alldeles för mycket. Antalet insjuknande är nämligen på väg uppåt igen på ett oroande vis. Nu oroar sig de styrande för att påkostade, välbefolkade Halloween-fester kan bli rena smittohärdarna.

– Det är ett virus. Det är osynligt. Och det är väldigt, väldigt svårt att kontrollera. Speciellt när folk tänker: "Ja, det kanske är över nu." Och då går tillbaka till sitt normala beteende. Det är inte över. Vi måste behålla munskydden. Vi måste hålla avstånd. Vi måste fortsätta tvätta våra händer, säger Carlos.

LÄS MER: Coronan stoppar kronprinsessan Victoria och prins Daniel