Prinsessan Madeleine – därför säger hon nej

Prinsessan Madeleine Chris O’Neill

Varför är det så tyst om prinsessan Madeleine? Och varför är hon inte med vid kungafamiljens möten, nu när allt är digitalt?

Drottning Silvia har tre barn, sju barnbarn – och ett hjärteprojekt: Barnrättsorganisationen Childhood som hon grundade för 22 år sedan med syftet att värna alla barns rätt till en trygg och kärleksfull barndom.

I dag har World Childhood Foundation vuxit sig stor och stark och kraftfull och drottningen har utsett sin yngsta dotter att driva arbetet vidare tillsammans med henne själv.

Det gör prinsessan Madeleine, 38, via Childhood USA och från sin hemmaplan i Miami, Florida, så långt det går på grund av pandemin.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine om barnen – och sitt isolerade liv i Miami

Men på den kungliga – numera helt digitala – planhalvan här hemma är hennes plats helt tom.

Svensk Dam har ställt frågan till hovet om varför prinsessan Madeleine inte medverkar vid några av kungafamiljens möten, nu när de inte längre är fysiska och det ändå vore möjligt för henne att vara med på distans från Miami.

Drottning Silvia World Childhood Foundation

Prinsessan Madeleines plats vid drottning Silvias sida är – åtminstone till synes – tom.

Hovets informationschef Margareta Thorgren svarar så här:

– Det är kungaparet och kronprinsessparet som främst deltar i olika officiella digitala möten. Prinsparet och prinsessan Madeleine deltar främst i digitala möten som rör deras engagemang och stiftelsearbete.

Margareta Thorgren fortsätter:

– Under pandemin har merparten arrangemang, där fler i kungafamiljen brukar delta, antingen ställts in eller skjutits fram. För prinsessan Madeleine del begränsar ju även det geografiska avståndet hennes möjlighet att delta vid dessa tillfällen.

Prins Carl Philip Prinsessan Madeleine Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prins Daniel Nobelfesten Nobel 2019

Nobelfesten 2019. En av de sista officiella bilderna på prinsessan Madeleine tillsammans med övriga kungafamiljen innan pandemin bröt ut.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine – det privata avslöjandet om barnen

LÄS MER: Drottning Silvia: ”Så räddar jag relationen med barnbarnen i Miami”

LÄS MER: Se bilderna! Prinsessan Madeleines comeback på galan

Foto: TT, World Childhood Foundation/Instagram, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.