Prinsessan Madeleine förnedrad inför alla

Prinsessan Madeleine

Patrik Österberg/TT
Prinsessan Madeleine blev utsatt för ett nedrigt påhopp.

Prinsessan Madeleine är en person med stor integritet. Vi vet inte överdrivet mycket om hennes vardag borta i Florida – men vi vet vad som är hennes hjärteprojekt.

Madeleine brinner för sitt arbete inom World Childhood Foundation och har ett extra fokus på barn som utsatts för sexuella övergrepp. Nyligen var hon med och lanserade Stella Polaris, en AI-verksamhet som ska skydda barn på nätet.

Prinsessan Madeleine förnedrad inför alla

Namnet Stella är signifikativt, för så heter huvudpersonen i "Stella och hemligheten", barnboken som Madeleine publicerade 2019.

– Den handlar om Stella som flyttar från New York till Sverige. Den första delen av boken handlar mycket hur det är att komma till ett nytt land, få nya vänner och komma in i skolan. Stella ställs inför svåra och jobbiga situationer och jag tror att många barn kan känna igen sig i henne. I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis, sa Madeleine då om boken.

Men trots Madeleines gedigna arbete finns det ändå kritiker. Den ansedda tidningen The Spectator har nyligen publicerat en artikel där bedömer det svenska kungahusets engagemang i sociala frågor.

"Utnyttjar deras trauman"

Madeleines bok hamnar i skottlinjen – på ett nedrigt vis.

"För ett par år sedan utmanade prinsessan Madeleine normerna med en bok vid namn Stella och hemligheten. Hemligheten i fråga är inte en magisk ponny med vingar, utan incest. Boken handlar om ett barn som blivit sexuellt utnyttjat av en familjemedlem och berättar för en vän. Inavel kanske tillhör de europeiska kungafamiljernas expertområde, vilket Habsburg-hakan är ett bevis för. Men utnyttjade barn har tillräckligt många problem, utöver att en prinsessan ska utnyttja deras trauman för att få politiska poäng", skriver The Spectator.

LÄS MER: Chris O'Neills innersta krets – exklusiva klubben

LÄS MER: Här är prinsessan Madeleines innersta krets – vänskapen går i arv

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka