Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleine i krissamtal – efter bilderna från Sverige

17 jan, 2022, 17:09 
Prinsessan Madeleine
En svår sits för prinsessan Madeleine som måste tackla krisen – och alla frågorna.
Annons
SE FILMEN: Madeleine, Chris och barnen tar emot granar på Kungliga slottet!Brand logo
SE FILMEN: Madeleine, Chris och barnen tar emot granar på Kungliga slottet!

Säkerhetsläget på Gotland är som alla vet mycket allvarligt och beredskapen har höjts högst påtagligt. I Visby har invånarna fått vänja sig vid den ökande militära närvaron, och vid att stridsvagnarna mullrar förbi mitt i vardagen utanför Ica.

Stridsvagnar Visby Prinsessan Leonores hertigdöme Gotland
Visby just nu: Den krassa verkligheten gör sig påmind i idyllen – och kungen får som Sveriges statschef löpande information om utvecklingen.

Men detta är också en kris som kastar skuggor in i kungafamiljen. Vid 15.20-tiden i lördags eftermiddag sågs en två meter bred, svartmålad drönare ”av militär typ” flyga över Stockholms slott, en provokation och ett brott mot skyddslagen.

Annons

Men framför allt är det alltså Gotland som står i fokus just nu, och det är ju en ö som har en särställning i kungafamiljen, genom sin speciella anknytning till prinsessan Madeleines sjuåriga dotter Leonore.

Prinsessan Leonore Hertiginna av Gotland
Prinsessan Leonore. I februari fyller hon åtta år.

Hon innehar titeln Hertiginna av Gotland, efter beslut av kungen, och nyhetsrapporteringen om läget i Leonores hertigdöme – och samtalen från kungafamiljen i Stockholm – har förstås skakat om prinsessan Madeleine och hennes familj, trots att de bor 800 mil bort i Miami, Florida.

Annons

Prinsessan Madeleines krissamtal

Åttaåringar, som prinsessan Leonore, är stora nog att snappa upp en hel del, och att prata med barn om deras oro för krig är ingen lätt sak. Men efter sina år i drottning Silvias barnrättsorganisation Childhood har prinsessan Madeleine lärt sig hur man ska ta upp svåra ämnen med små barn.

Dessutom är hon i samma båt som sin syster kronprinsessan Victoria och väldigt många andra föräldrar just nu – och som tur är finns det många kloka råd att ta del av på nätet.

Kronprinsessan Victoria Prinsessan Madeleine Drönare slottet
Victoria och Madeleine.

Foto: TT.

Annons