Prinsessan Madeleine till Bokmässan

prinsessan madeleine besöker bokmässan

Prinsessan Madeleines författarentré på Bokmässan närmar sig med stormsteg. Men nu planerar man för en jättestrejk och hovet behöver se över säkerheten kring det kungliga besöket.

Prinsessan Madeleine kommer till Bokmässan i Göteborg för att tala om sin barnbok Stella och hemligheten. Besöket är förstås planerat in i minsta detalj och hovet har som vanligt pratat ihop sig med säkerhetspolisen för att det kungliga framträdandet ska flyta på så smidigt, och säkert, som möjligt.

Nya uppgifter kring prinsessan Madeleines besök

Bokmässan är dock en svår nöt att knäcka, rent säkerhetsmässigt. Alla som har en entrébiljett kan ta sig in i de stora lokalerna och förra året nådde mässan nästan 100 000 besökare.

I dagarna har det dessutom börjat talas om att klimatstrejken även ska beröra Bokmässan och då blir besökarantalet ännu svårare att beräkna. Författarförbundet har en pågående dialog med huvudarrangören för att undersöka möjligheterna att ha en manifestation i anslutning till anläggningen, skriver Grethe Rottböll som är ordförande i Sveriges Författarförbund.

Hovet: “Det finns alltid ett säkerhetstänk”

Vi har talat med hovet som berättar hur de tänker kring den eventuella tumult som kan uppstå under prinsessans besök.

– Det finns alltid ett säkerhetstänk och när det kommer in ny information, om ändringar i arrangemanget, så får man förstås ta höjd för det. Vi har ju en säkerhetsorganisation som sköter sådana saker och som tar hand om personskyddet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

På fredag blir prinsessan Madeleine alltså historisk eftersom hon är den första kungligheten att närvaro på Bokmässan – som författare. Margareta Thorgren förklarar vidare att prinsessan är på plats för att hon vill att människor ska få ökad förståelse kring frågor som integritet, förtroenden och självkänsla. Och samtidigt vill hon förstås hjälpa utsatta barn genom välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation som boken är skriven i samarbete med.

Foto: TT