Prinsessan Madeleine tog befälet över nationaldagsfirandet

Prinsessan Madeleine tog befälet över nationaldagsfirandet

Flaggan var hissad, folkdräkten på och humöret på topp. Nationaldagsfirandet blev en lyckad tillställning för prinsessan Madeleine. På morgonen den 6 juni slog hon upp dörrarna till det kungliga slottet och med resten av familjen utflugna från stan, var det hon som tog befälet.

En hel hord nyfikna besökare hade samlats utanför det kungliga slottet för att se hur prinsessan Madeleine öppnade de stora portarna och välkomnade dem in i den vackra byggnaden.

Precis klockan tio, till tonerna av ett pampigt ABBA-medley, gjorde hon entré på slottsbacken – glatt vinkande och ivrig. Efter ett kort tal av riksmarsalk Ingemar Eliasson öppnade prinsessan Madeleine dörrarna och fortsatte in i byggnaden.

Prinsessan Madeleine, nationaldagen 2009

Lillsessan, för dagen klädd i en vacker folkdräkt, tog snabbt befälet och en hel drös förväntansfulla besökare gick glatt efter henne för att se vad som skulle visas. Inne på borggården rådde full aktivitet med folkdans, försäljning och underhållning. Kort sagt: det fanns något för alla – stora som små.

Madeleine ensam kvar i stan

Madeleine rörde sig självsäkert runt på gården, tittade nyfiket och lyssnade intresserat på allt som visades. Med resten av familjen utflugna från stan var det hon som hade befälet – det rådde det ingen tvekan om. Och medan Madeleine firade nationaldagen i Stockholm befann sig kungen och drottningen i Ekilstuna och kronprinsessan i Skänninge i Östergötland. Där deltog de i städernas glada hyllningar till Sverige men lagom till kvällen är de tillbaka i Stockholm igen för att sammanstråla och fortsätta firandet på Skansen – helt i traditionsenlig anda!

Av Johanna Fredriksson

Foto: Charles Hammarsten