Prinsessan Madeleines Florida – här lever hon sitt liv

Prinsessan Madeleines Florida – här lever hon sitt liv
NU GRATIS

Florida kallas The Sunshine State. Men Florida bjuder på mycket mer än bara sol. Vi gjorde en djupdykning för att ta reda på det bästa staten har att erbjuda, och fann underbara stränder, läcker mat och fantastiska utflyktsmål! Inte konstigt att prinsessan Madeleine och Chris valde att flytta just hit!

MIAMI

Största staden i Florida är Miami med sina 500 000 invånare. En internationell stad som ibland brukar kallas för Lilla Havana på grund av sitt kubanska inflytande. Här kan man mumsa på härliga kubanska smörgåsar och dricka kubanskt kaffe därtill. Det kubanska området hittar man på Calle Ocho.

South Beach är som tagen ur en amerikansk film!

South Beach är som tagen ur en amerikansk film!

South Beach med sina art deco hus är starkt förknippat med Miami. Här myllrar det av bra restauranger och självklart ska man besöka Joe’s Stone Crab som öppnades redan 1913.

Vizcaya Museum & Garden är också värt ett besök. Miami Design distrikt tilltalar alla som gillar konst och design.

Coral Gables, som är en egen stad intill Miami är toppen. Där hittar man en naturlig lagun med vattenfall och grottor. Det finns också en underbar tropisk botanisk park, Fairchild Tropical Botanic Garden.

Vill du boka hotell i Miami? Vi älskar detta hotell: 1 Hotel South Beach!  (länk till Hotels.com)

Hotel South Beach!

FORT LAUDERDALE

Fort Lauderdale.

Fort Lauderdale.

Amerikas Venedig brukar Fort Lauderdale kallas på grund av alla sina kanaler. Det har även blivit en plats som tycks attrahera svenskar då många valt att slå sig ner här och flera charterresor landar just här. Fort Lauderdale är känt för sina underbara stränder och spännande kanaler som det är kul att kryssa runt i. Staden bjuder också på mängder med bra restauranger.

Längtar man efter mer orörd natur kan man besöka Hugh Taylor Birch State Park. Perfekt för den som vill vandra, paddla kanot eller bara njuta av vild natur där djur och växter är skyddade.

Vill man göra något helt annat så kanske Sawgrass Mills lockar. Världen största outlet center med 350 märkesbutiker.

PALM BEACH

The Breakers Hotel i Palm Beach.

The Breakers Hotel i Palm Beach.

Palm Beach är nog den plats som prinsessan Madeleine känner till bäst i Florida. Här hade ju Chris ett hus i West Palm Beach fram till alldeles nyligen.

En av de stora attraktionerna här är The Breakers Hotel som är ett av världens mest exklusiva, men även deras restaurang L’Escaceilier är femstjärnig. Hotellet är också känt för sina bruncher, men smakar det så kostar det, 120 dollar per vuxen för brunch. Barn betalar 50 dollar. Lite väl dyrt för ägg och bacon kanske, men befinner man sig i ett område som huserar mer än 30 dollarbilljonärer så får man räkna med att det överlag är ganska dyrt i Palm Beach. Boka ett rum på hotellet här! (länk till Hotels.com) Eller sov en natt på stadens fantastiska Hilton-hotell, läs mer och boka här! (länk till Hotels.com) Palm Beach har dessutom fantastiska spa resorter, precis intill havet. Vår favorit är detta magiska hotell!  (länk till Hotels.com)

Hamburgarna på restaurangerna är ofta otroliga!

Hamburgarna på restaurangerna är ofta otroliga!

Shopping: För Madeleine och alla andra som gillar shopping ligger de kända modehusen som ett pärlband på Worth Avenue som är den kända shoppinggatan i Palm Beach. Området bjuder också på mängder av restauranger av mycket hög klass. Henry Flagler Museum kan vara kul att besöka. Här, i 75 rum, bodde mannen som var med och byggde USA:s järnväg.

ORLANDO

Orlando är drömmen för alla barn men också många vuxna. Här ligger den ena nöjesparken efter den andra. Vad sägs om Disney World, Universal Studios och Seaworld! Räkna med en dag per nöjespark. Det finns också Legoland, Discovery Cove samt flera vattenparker, som Blizzard Beach Typhoon Lagoon, Aquatica.

Vill du boka ett hotell perfekt för barnen? Testa detta!  (länk till Hotels.com)

KENNEDY SPACE CENTER

Inte så långt från Orlando hittar du Kennedy Space Center som passar hela familjen. Här får man lära sig hela Amerikas rymdhistoria – från hur de första rymdfärjorna skickades iväg till dagens högteknologi! Det är också intressant att titta på ”Raketkyrkogården”.

Höjdpunkten är den simulerande rymdresan i Shuttle Launch Experience. Också Assembly Building, där man satt ihop många rymdfärjor och Apollo/Saturnus-anläggningen är spännande att besöka, samt att ta en titt på rymdfärjan Atlantis. Minst en dag krävs på Kennedy Space Center om man ska hinna titta på allt!

DAYTONA BEACH

Daytona Beach är känd för två saker – stranden och sin racerbanan. Stränderna är fantastiska och vida och vågorna lämpar sig väl för surfing. Vill du se ett riktigt amerikanskt motorsportlopp är Daytona platsen för detta, och speciellt då Daytona 500.

Men allt är inte bad och snabba bilar i Daytona. Ett besök på chokladfabriken Angell & Phelps kan glädja både stor och liten.

Prinsessan Madeleine och familjen har tid på sig att testa alla stränder i Florida, nu när de bor där!

Prinsessan Madeleine och familjen har tid på sig att testa alla stränder i Florida, nu när de bor där!

ST AUGUSTINE

Fortsätt norrut från Daytona så kommer du till St Augustine, en av USA:s äldsta städer, grundad 1565, fylld med historik och med mycket sevärdheter. I norr hittar man Fountain of Youth, en arkeologisk park där man kan lära sig om stadens ursprung, se hur det skjuts med kanoner laddade med svartkrut.

Man kan också stifta bekantskap med hur Floridas indianer levde och dricka vatten ur ungdomskällan. Fortet Castillo de San Marcos är ett nationalmonument och ett av landets äldsta. Staden var sista utposten för Spaniens handelsflotta när de återvände från ”The New World”.

JACKSONVILLE

Jacksonville är inte bara den största staden i Florida det är också den största staden till ytan i USA. En industristad, på gränsen till Georgia som har den största djuphamnen i USA.

Norr om staden hittar man de vackra kustområdena Ferdina Beach och Amelia Island. I början på 1900-talet spelades många stumfilmer in här innan filmindustrin flyttade till Hollywood. USA:s sydligaste motorväg Insterate 10 som tar sig över till Kalifornien startar här.

MEXIKANSKA GOLFSIDAN

På den västra sidan av Florida, den så kallande mexikanska golfsidan, finns det otroligt mycket att titta på. Man hittar också de vackraste, kritvita stränderna just på västkusten.

Ett av dragplåstren är öarna Captiva och Sanibel Island. Även närbelägna Fort Myers har fina stränder, och man lockar dessutom med uppfinnaren Thomas Edisons vinterhem och museum. Det var han han som uppfann glödlampan.

Lite norrut ligger Sarasota som anses vara Floridas kulturella metropol och där bjuds på både ett rikt teater-, konst- och musikliv i staden. De var också här som Ringling-cirkusen höll till på 20-talet vilket kan utforskas mer på John and Mable Ringling Museum.

TAMPA, CLEARWATER OCH ST PETERSBURG

Milslånga stränder är det som kännetecknar St Petersburg vid Tampa Bay mest men glöm inte att ta en titt på Don Cesar Beach Resort från 1928. Här har bland annat gangstern Al Capone varit gäst.

Missa inte heller att besöka Salvador Dali museet som har den största samlingen av den spanske surrealisten. Vill man testa något nytt till lunch kan man besöka Ted Peters Famous Smoked Fish där de serverar en speciell bredbar rökt fiskmousse och har så gjort de senaste femtio åren.

I närbelägna Clearwater Beach sägs man ha 361 soldagar per år. Här kan man roa sig med piratkryssningen och fiske.

I Tampa kan man besöka Busch Gardens, en familjepark med exotiska djur från Afrika.

NAPLES

Naples brukar kallas för Floridas golfmetropol. Ingen annan amerikansk stad har nämligen fler dollarmiljonärer och golfbanor. Staden är pittoresk och bjuder på högklassisk shopping.

Nere vid piren som anlades redan 1888 brukar fiskarna stå på rad tillsammans med delfinspanarna. För den som är road av djuphavsfiske erbjuder Naples det också.

EVERGLADES

Everglades nationapark återfinns på UNESCO:s världsarvslista

Everglades nationapark återfinns på UNESCO:s världsarvslista.

Everglades nationapark återfinns på UNESCO:s världsarvslista. Här strövar alligatorer och floridapantern fritt tillsammans med andra djur som trivs i våtmarkerna. Bäst glider man fram i området med airbåt.

Bästa tiden att besöka träskområdet är på vintern om man vill se alligatorer, på sommaren blir de mindre synliga och drar sig söderut. Har man ont om tid tar man bara Route 41 från Fort Myers till Miami rakt igenom Everglades och man brukar då hinna se en och annan alligator även från bilfönstret.

KEY WEST

Till Key West tar man sig över ett pärlband av korallöar och inte mindre än 42 broar till man till sist, efter 17 mil, når den sydligaste ön, som känns mer västindisk än amerikansk, omgiven med sitt turkosblåa vatten. Korallreven runt ön bjuder på snorkling och dykning.

Miljön är avslappnad och liberal och man kan förstå att författaren Ernest Hemingway valde att slå sig ner här. Hans hem står fortfarande orört och i trädgården springer ättlingar till hans katter omkring, kända för att vara sextåiga.

När solen går ner ska man söka sig till piren och titta på solnedgången. Därefter tar nattlivet vid med livemusik och romdrinkar hela natten. Huvudgatan för shopping heter Duval Street.

Vårt hotelltips, med en hyllad pool (!), är detta! Läs om det eller boka här!  (länk till Hotels.com)

Floridas solnedgångar är fantastiska!

Floridas solnedgångar är fantastiska!

CEDAR KEY – KÄNDA FÖR SINA MUSSLOR

Uppe i nordvästra Florida hittar man en liten cool by vid namn Cedar Key som är känd för sina musslor. Här hålls årligen världsmästerskap i Clam Chowder.

Hos Tony’s seafood hittar man det mesta i musselväg. Förutom sina musslor är Cedar Key också kända för sitt rika fågelliv. Så det kan vara värt att svänga förbi denna lilla ort.

TALLAHAHASSEE

I nordväst hittar man också Tallahassee – Floridas okända huvudstad som den ibland kallas Det är här guvernören bor och här som det politiska Florida håller till men det ligger knappast högt på turistens önskelista men värt att besöka när man är Floridabo.

Staden är annars känd för att vara slavhandlarstad i bomullsdistriktet och för sina många universitet.

KÄNDA  MATRÄTTER

• Key Lime pie – älskad paj gjort av lime

• Cuban sandwich

• Stone crab – krabba

• Strawberry shortcake

– en slags jordgubbstårta

• Conch fritters – friterad trumpetsnäcka vars kött brukar kallas havets kyckling

• Apalachicola ostron som fångas i Floridas ostron- paradis i nordväst.

• Kumquats – en citrusfrukt som man även kan äta skinnet på

• Gator tailes/Gator bites – alligatorkött, smakar nästan som kyckling.

Foto: CATARINA LUNDGREN ÅSTRÖM, TT/Pontus Höök

Läs mer

Florida-vännens fina hyllning till Madeleine

Hovet berättar mer om Madeleines resa till Stockholm

Inspireras av Madeleine – 11 fina örhängen på rea!