Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleines hemlighet – avslöjad efter alla år

02 maj, 2021, 06:00 
Prinsessan Madeleine
Kanske en konsekvens av att vara uppväxt på 192 rum och kök? Men prinsessan Madeleines avslöjande kommer ändå rätt oväntat!
Annons
7 saker du inte visste om prinsessan MadeleineBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har bjudit på ett minne från sin barndom – bland de osaliga andarna på Stockholms slott.

Så här sa hon när hon skickade en hälsning till de åtta barn som i veckan fick gå på upptäcktsfärd på slottet genom organisationen Min Stora Dag:

– Jag är så ledsen att inte jag kunde vara där och visa er runt, eller visa er var jag, min syster och min bror trodde att det kanske spökade...

Kronprinesssan Victoria Prinsessan Madeleine Prins Carl Philip 1986
Lite kusligt på Stockholms slott. Kungabarnen på en bild från 1986.

Två av de spöken som uppges härja på Kungliga slottet är Grå mannen och Vita damen – och det visar sig att prinsessan Madeleine långtifrån är ensam i kungafamiljen om att ha gått på spökjakt.

Kungen har till exempel berättat om när Vita Damen ska ha visat sig i Bernadottegalleriet strax efter att gamle kungen dött:

Annons

”Jag och min syster Christina hade ätit middag och var på väg tillbaka till min privata våning. Vi hade en adjutant med oss, en erfaren officer. Men plötsligt gick han iväg till andra änden av salongen, liksom i trans. Flera år efteråt berättade han för mig att han hade sett Vita damen.”

Kronprinsessan Victoria Bernadottegalleriet Stockholms slott
Victoria och Daniel i (det då spökfria) Bernadottegalleriet på sin bröllopsdag.

Drottning Silvia: ”Det finns många spöken på Drottningholm”

Och ska vi tro drottning Silvia är det inte bara kungen, hon själv och hunden Brandie som bor på 192 rum stora Drottningholms slott. De har även sällskap av Gråkappan och Allémannen – för att bara nämna två av slottspökena.

Annons
Så bor kungaparet på Drottningholm Kungaparets våning på Drottningholms slott
Det spökar på Drottningholm (här med kungaparets privata våning inringad). Bland annat ska Allémannen och Gråkappan ha setts fladdra förbi vid Högvaktens posteringar nummer två och fem.

Det är i Sveriges Televisions dokumentär Drottningholms slott – ett kungligt hem från 2017 som drottningen gör sitt lite kusliga uttalande:

– Det finns spöken här, det finns många, säger hon – och nickar när hon får frågan om hon har känt deras närvaro:

– De är alla mycket vänliga, men man känner ibland att man inte är helt ensam. Så kom och känn själv, gå omkring här när det är mörkt. Det är väldigt spännande.

Prinsessan Christina om spökena: ”Ljud och skepnader”

Prinsessan Madeleine prinsessan Christina Nobel
Går på spöklinjen: Prinsessan Christina med sin brorsdotter Madeleine.

Annons

Till och med en så rationell och saklig person som kungens syster prinsessan Christina vittnar i samma SVT-dokumentär om slottsspökenas närvaro på Drottningholm.

– Det är klart att det spökar. Det gör det i alla gamla hus. Det finns mycket energi i det här huset och det vore ju konstigt om det inte tog sig uttryck i lite ljud och skepnader.

Drottningholms slott.
Drottningholms slott i nattmörkret.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons