Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prinsessan Madeleines livvakt räddade livet på kvinna på lyxrestaurang på Östermalm!

Prinsessan Madeleines livvakt räddade livet på kvinna på lyxrestaurang på Östermalm!

Ibland händer det oväntade. Kungliga livvakten Tom Schuterman fick i veckan rycka in när en kvinna höll på att kvävas på en krog.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 35?
Slå på ljud

Tom Schuterman har haft en central närvaro i kungafamiljens liv sedan länge. I flera år var han prinsessan Madeleines livvakt, och än i dag anlitas hans säkerhetsbolag, Paratus Security, vid stora kungliga tillställningar.

Men han håller även ställningarna på Östermalm. Nyligen ryckte han in vid en livshotande situation och gjorde en riktig hjälteinsats!

Tom Schuterman räddade livet på en kvinna i nöd

När Toms ena arbetspass var slut för dagen under torsdagseftermiddagen passade han på att gå ut och äta med sin flickvän på en krog på Östermalm, innan hans nästa skift skulle ta vid.

De fick ett bord bredvid ett gift par.

Mitt under middagen blev det tumult vid grannbordet. Mannen började plötsligt utföra Heimlich manövern på sin fru.

Kvinnan hade satt i halsen och höll på att kvävas ihjäl.

– Hennes man försökte tre till fem gånger men lyckades inte och hon blev helt blå i ansiktet, då reste jag mig upp snabbt och sprang dit, säger Tom och fortsätter:

– Jag uppfattade först inte vad som pågick, men när jag förstod att det handlade om liv ryckte jag in direkt.

Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Tom har genom sitt yrke lärt sig att utföra Heimlisch manövern på korrekt sätt, och tack vare hans kunskap lyckades han få loss det som täppt till kvinnans luftstrupe.

– Jag tryckte en gång och då flög den här biten rakt ut, jag tryckte en gång till för säkerhetsskull och råkade bryta hennes revben. Men kvinnan var otroligt tacksam.

Efter Toms tappra insats mådde kvinnan under omständigheterna bra och tog sig sedan till sjukhus för kontroll.

Tom Schuterman – årets Östermalmare 2020

Det är inte första gången Tom räddar någon i nöd, och hans insatser för säkerheten på Kungliga djurgården och Östermalm har inte gått obemärkta:

Förra året blev han utsedd till årets Östermalmare!

– Jag har bott på Östermalm i hela mitt liv och jag är 57 år idag. Sedan jag var ung har jag varit mina vänner behjälplig. Jag skötte bevakningen på flertalet nattklubbar runt Stureplan på den tiden och fick ofta höra om gäster som rånats och blivit attackerade på väg hem från krogen, sa han då till Lagerlings Östermalm.

– Inte sällan var det jag som fick ringa och anmäla till polisen. Man kan säga att brottsligheten berört mig på ett rent personligt plan vid tidig ålder. På den tiden var Humlegårdsgatan, Hedvig Eleonora kyrka och även Riddargatan utsatta områden, där det stod kriminella och väntade på Östermalmsbor som var på väg hem efter krogen.

Foto: TT

LÄS MER: Madeleine avslöjar – så är Chris som pappa! Bestämda regeln för barnen i Florida

LÄS MER: Beslutet – Märtha Louise tar bort prinsesstiteln efter skandalerna

LÄS MER: Det händer när drottning Elizabeth dör – hemliga planerna läckta