Prinsessan Madeleines lyxinvestering väcker starka reaktioner

Prinsessan Madeleines lyxinvestering väcker starka reaktioner

Prinsessan Madeleine såg till att renovera sin lägenhet i Stockholm. Det här har väckt starka reaktioner.
Det här är prinsessan Madeleine och Chris O’Neill
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har en riktig lyxlya som väntar på dem när de är hemma i Sverige. Och den har relativt nyss blivit ännu flådigare.

Madeleines lägenhet ligger på Hovstallet på Östermalm. Den har nyligen genomgått en renovering, avslöjade Expressen tidigare i veckan. Madeleine ville att lägenheten skulle bli större, varpå Statens fastighetsverk beslutade att det skulle byggas nytt sovrum, klädkammare, klädvårdsrum och ett badrum. Renoveringen skulle kosta 2,5 miljoner kronor. Men i slutändan blev projektet dubbelt så dyrt.

Prinsessan Madeleine la skattepengar på lyx – får nu kritik

Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine blir ifrågasatt för sin lyxrenovering.

Expressens dokument visade att man inom Statens fastighetsverk upplevde att prinsessan Madeleine krävde en högre standard än vad som innefattades av den så kallade kungliga dispositionsrätten. Därför föreslogs det att Ståthållarämbetet skulle bekosta bland annat betala kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare. Men hovet protesterade.

Expressens nyheter har vållat starka reaktioner på de sociala medierna.

"En dyr lyxrenovering av våning som skattebetalare redan pröjsar. Förra renoveringen skedde så sent som 2014. Kungafamiljens liv i överflöd måste granskas och ifrågasättas mycket mer", skriver debattören Max V Karlsson.

"Prinsessan Madeleine vill att du ska betala lyxrenoveringen av hennes övernattningslägenhet för 5 miljoner kr. En lägenhet vars hyra du betalar", skriver författaren Inti Chavez Perez.

"Någon som kan förklara hur Madeleine fortsatt kan roffa åt sig av våra skattemedel?", skriver en annan användare.

"Prinsessan Madeleines övernattningsbostad i Hovstallet har 2014 & 2018 byggts om & renoverats för höga belopp. Fråga är varför så ofta & är det orimligt att kräva att hon står för iaf 50% av notan?", skriver ytterligare en.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

Därför ville inte hovet betala

Margareta Thorgren svarar följande på Expressens fråga om varför Madeleine och Ståthållarämbetet inte betalade delar av renoveringen.

– Det raka svaret på den frågan är att Statens Fastighetsverket förvaltar och ansvarar för statens egendomar. Det innebär också att de ansvarar för renoveringar och tar dessa kostnader. I den här renoveringen som var 2018 så var det ingen överstandard. Det var samma standard som den befintliga lägenheten, säger hon.

LÄS MER: Daniels okända syster – Anna Westlings liv i de dolda