Prinsessan Madeleines lyxköp för 200 000 kronor väcker ilska

Prinsessan Madeleine

Patrik Österberg/TT
Prinsessan Madeleines lyxköp väcker ilskna reaktioner från flera håll.
SE FILMEN: Madeleine, Chris och barnen tar emot granar på Kungliga slottet!
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine är en kunglighet med en oklanderlig känsla för stil. Hon är tveklöst den i kungaparets barnaskara med det största intresset för mode och flärd.

Men ibland kan Madeleines förkärlek för lyx väcka starka reaktioner – till och med irritation. Så var det när hon dök upp på prins Gabriels dop i en hisnande vacker kreation från ett av hennes favorit-modehus, Valentino. Ovanpå hade hon en persianpäls med ull från en specifik sorts lamm från Centralasien.

Prinsessan Madeleine väcker reaktioner med sitt lyxköp

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine i den omtalade outfiten.

Anders Wiklund/TT

Journalisten och tv-profilen Elisabet Höglund gjorde research kring plaggen som Madeleine bar på dopet. Hon räknade ihop de sammanlagda utgifterna – och blev chockad.

"Sammanlagt kostade alltså Madeleines klänning och kappa 201 000 kronor. Tvåhundraentusen kronor. Då är ändå inte skorna, hennes Bottega Veneta-väska och hennes hårband inräknade. Bara Bottega Veneta-väskan av s k Knot Clutch-modell lär kosta över 13 000 kronor! Så räkna med att prinsessan Madeleines utstyrsel under barndopet på Drottningholm gick på uppemot 220 000 kronor", skriver Elisabet på sin blogg.

"Det är inte mindre än en skandal att svenska skattebetalare ska stå för denna utsvävande lyx via det kungliga apanaget."

I Elisabets kommentarsfält duggar de arga reaktionerna tätt.

"Vidrigt, när de samtidigt skramlar ihop pengar till Childhood ... har hon tappat perspektiven fullständigt?", skriver en användare.

"Jag blir så 'förbenad' om jag ska uttrycka mig mycket milt", skriver en annan.

"Jag skulle vilja köpa helt nya kläder. Kan jag skicka en faktura till Madde?", skriver en annan.

Så funkar det med prinsessan Madeleine och apanage

Men i kommentarsfältet finns det också många som försvarar Madeleine och hennes inköp. De påpekar att det är långtifrån säkert att det är de svenska skattebetalarna som betalat klänningen och pälsen.

Som hovet skrivit på sin hemsida, så får Madeleine en ganska så begränsad del av det kungliga apanaget.

"De officiella åtaganden som Prinsessan Madeleine utför för Sverige, på uppdrag av Kungen, bekostas av anslaget (apanage). Övriga kostnader för Prinsessan Madeleines uppehälle i USA betalas med privata medel", skriver hovet.