Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleines tystnad efter Sofias förlossning

30 mar, 2021, 11:00 
Prinsessan Sofia Prinsessa Madeleine

Prinsessan Madeleine har inte lyckönskat Sofia offentligt. En effekt av att kungen har gjort prins Julian mindre kunglig? Så här säger hovet.

Annons
Kungens avslöjande om nyfödde prins JulianBrand logo
Kungens avslöjande om nyfödde prins Julian

Prins Julians entré i kungafamiljen har fått konsekvenser för prinsessan Madeleine, 38. Eller i alla fall för hennes plats i tronföljden:

I samma ögonblick som han föddes puttade han ner sin faster – Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Madeleine – ett hack. Trots att prins Julian själv är snäppet mindre kunglig, eftersom han inte har fått titeln Kunglig Höghet och inte ingår i Kungahuset.

Prinsessan Madeleine Prins Julian
Prinsessan Madeleine och hennes brorson prins Julian.

Från att ha legat sjua i tronföljden har prinsessan Madeleine nu alltså blivit omkörd av en fem dagar gammal bebis. Och detsamma gäller för hennes tre barn, som också har halkat ner ett hack.

Sådana är reglerna, som helt och hållet styrs av successionsordningen. Inte för att det egentligen får några praktiska konsekvenser, det är mer en formalitet.

Annons

Prinsessan Madeleines relation till prinsessan Sofia

Men i ljuset av detta så finns det en del som undrar över varför det är så tyst från prinsessan Madeleine, och från kungafamiljen i stort. Inga officiella lyckönskningar till prinsessan Sofia har förmedlats via hovets hemsida Kungahuset.se. Och prinsessan Madeleine har inte heller lagt ut någon grattishälsning via sina öppna profiler på sociala medier.

Prinsessan Madeleine Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia med sina svägerskor Madeleine och Victoria.

Men att denna offentliga ”tystnad” skulle ha något att göra med den nya ordningen i kungafamiljen tillbakavisas bestämt av hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Samtliga medlemmar i kungafamiljen har lyckönskat Prinsparet personligen. Huruvida det publiceras officiella hälsningar eller inte speglar inte det beslut som kungen fattade 2019 om att Prinsparets och Prinsessparets barn inte är Kungliga Högheter, säger hon till Svensk Dam.

Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia
Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia.

Foto: Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons