Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Marie lämnar – har bestämt sig för ett nytt liv

27 apr, 2023, 11:30 

Prinsessan Marie uttalar sig för första gången om flytten till USA.

Annons

De senaste åren har prinsessan Marie varit bosatt i Paris. Där har hon verkat som kulturrepresentant på ambassaden – ett uppdrag som hon inom kort lämnar.

Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarnaBrand logo
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Tillsammans med prins Joachim, och barnen Henrik och Athena, flyttar hon senare i år till Washington D.C. Där kommer prinsen arbeta som försvarsattaché på Danmarks ambassad under tre års tid.

Joachim tillträder tjänsten den 1 september, men flyttlasset går redan i sommar. Nu väljer Marie att för första gången kommentera den stora förändringen i familjen.

Annons

– Det blir ett nytt och spännande kapitel, och vi ser verkligen fram emot Washington. Det blir ett nytt liv. Så det är väldigt spännande, säger hon till Ekstra Bladet.

Prinsessan Marie och prins Joachim
Snart väntar nya äventyr för prinsessan Marie och prins Joachim.

Så påverkas relationen

Avståndet mellan USA och Danmark kommer förmodligen innebära att Joachim och Marie inte syns lika frekvent i det kungliga rampljuset, säger kungaexperten Caroline Vagle till Se och Hör.

Annons

– Relationen inom familjen behöver inte nödvändigtvis förändras eftersom de flyttar långt bort. Men det är naturligt att de kommer att ses mer sällan med större avstånd.

– Det har varit stora meningsskiljaktigheter inom familjen det senaste året, men på drottningens födelsedag alldeles nyligen verkade det som att de hade försonats. Låt oss hoppas att de flyttar till USA med en god och bra relation med resten av familjen.

Kan stanna i USA för alltid

Förra året kom drottning Margrethe med beskedet att prins Joachims fyra barn blir av med sina prins- och prinsesstitlar. Han gick då ut i media och berättade att han var chockad och besviken över sin mors beslut.

Om Joachim och Marie en dag flyttar tillbaka till Danmark återstår att se.

– Precis som många andra har prins Joachim kämpat för att hitta sin roll som tvåa i tronföljden. Jag inbillar mig att det är lättare att hantera när man bor utomlands. Men om han väljer att bo utanför Danmark för alltid är svårt att säga, säger Caroline Vagle.

Drottning Margrethe
Hela familjen var samlad när drottning Margrethe nyligen firade sin 83-årsdag.

Foto: TT

Annons