Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan skadad för livet – av obotliga sjukdomen

30 jun, 2020, 17:00 
AvEmma Sanderberg
Prinsessan Eugenie vill peppa andra att våga visa sina ärr. "Det blir ett sätt att ta bort tabun", säger hon.
Annons
5 saker som drottning Elizabeth hatar!Brand logo
5 saker som drottning Elizabeth hatar!

Den 27 juni infaller den internationella dagen för Skolios, för att uppmärksamma den allvarliga sjukdomen som så många drabbas av. Bara i Sverige lider nästan var tionde person av Skolios enligt 1177.

En av alla dem som drabbats av sjukdomen är prinsessan Eugenie, dotter till prins Andrew och hans tidigare hustru Sarah Ferguson. Eugenie fick diagnosen Skolios, som innebär att ryggraden är krokig, när hon var 12 år och opererades strax därefter. En åtta timmar lång operation där hon fick metallskruvar inopererade i ryggen som sitter kvar än idag.

Prinsessan Eugenie vill peppa andra med Skolios

På den internationella dagen för Skolios passade Eugenie på att dela med sig av sin historia och visade både sina röntgenbilder samt en bild på sitt ärr. Hon ville dessutom skicka pepp till de som gått igenom samma operation som hon själv. “Jag vill dela med mig av mitt ärr och uppmuntra alla som gått igenom något liknande att dela sina ärr med mig. Låt oss vara stolta över våra ärr!”

Prinsessan Eugenie
När prinsessan Eugenie gifte sig 2018 valde hon en klänning där hennes ärr syntes tydligt.

Eugenie har tidigare delat med sig om sin sjukdom och när hon gifte sig med Jack Brooksbank 2018 valde hon en bröllopsklänning där ärret syntes väl och kommenterade valet i en intervju samma år: “Jag har alltid velat ha en klänning med låg rygg. Jag tror på att ärr berättar en historia om ditt förflutna och om din framtid. Det blir ett sätt att ta bort tabun”

Styla håret kungligt med Björn AxénBrand logo
Styla håret kungligt med Björn Axén
Annons