Prinsessan Sofia går emot kungen och Silvia

Prinsessan Sofia går sin egen väg.Det innebär att hon redan avvikit från exemplet som kungen och drottning Silvia satt.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har använt sitt inflytande som kungligheter på bästa sätt. Kungen driver till exempel sin stiftelse för vetenskap, teknik och miljö – en oundgänglig insats för den svenska forskningen. Och Silvia har med sitt engagemang i Childhood gjort enorm nytta för världens utsatta barn.

Men det prinsessan Sofia gjort på Sophiahemmet är ett helt nytt steg för kungafamiljen. Det är en “hands on”-insats som är så sällsynt bland kungligheterna att den har väckt internationell uppmärksamhet.

Prinsessan Sofia går emot kungen och Silvia

Sofia går sin egen väg.

Sofia går sin egen väg.

Ni har säkert sett bilderna på Sofia i vårdpersonalsskrud. På det sättet representerar hon en ny sorts kunglighet som Sverige inte sett tidigare: en prinsessa som kliver ut på golvet jämte andra arbetare – och jobbar med händerna.

Sofia ingick i en större grupp som gick Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning.

– De kommer att avlasta den legitimerade vårdpersonalen under det här pressade coronaläget, så att de som är utbildade att vårda faktiskt kan göra det, har Sophiahemmets kommunikationsansvariga Pia Hultkrantz berättat.

Engagemanget och osjälviskheten som Sofia visat prov på har fått stort genomslag även internationellt. Hennes insatser på Sophiahemmet har hyllats i Daily Mail, Fox News, People, InStyle, India Today och Hola USA – för att nämna några.

“Prinsessan har bytt tiaran mot läkarkläder”, skrev People i ett Instagram-inlägg som fick över 200 000 gilla-markeringar.

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia är klädd för jobbet.

Hyllas av Silvia

Men trots att Sofia gör något nytt jämfört med vad de själva sysslat med, så är kungaparet såklart stolta över sin svärdotter. Det berättade Silvia om i en intervju med Aftonbladet.

– Många gör redan något extra. Människor syr skyddskläder, delar ut mat och lämnar ut matpåsar. Vår egen svärdotter Sofia har gått en kort grundutbildning på Sophiahemmet och avlastar nu personalen där. Naturligtvis inte som sjuksköterska men hon hjälper hemskt gärna till, sa Silvia då.