Prinsessan Sofia gravid – här är kungens beslut

Prinsessan Sofia är gravid. Och faktum är att farfar kungen redan fattat ett ödesbeslut för det nya barnet.

Prinsessan Sofia delade till sist med sig av nyheten som gav oss alla en rejäl glädeskjuts inför helgen: hon är gravid. Prins Carl Philip ska bli pappa för tredje gången!

Sofia väntas föda månadsskiftet mars-april 2021.

Så här säger Sofia och Carl Philip i ett gemensamt uttalande som hovet skickat ut.

"Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", säger Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia gravid – kungen har fattat beslut om barnet

Och redan nu vet vi lite om hur det kommande nytillskottets liv kommer att te sig. Kungen har redan fattat ett beslut om barnets framtid.

Ni minns säkert beskedet som kom för ungefär ett år sedan. Kungahuset skickade ut en kommuniké om att kung Carl Gustaf bestämt sig för att genomföra en organisatorisk förändring. I korthet betydde detta att han fattat ett policybeslut om vilka som skulle få bära titeln “kunglig höghet”.

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Rent krasst kan man sammanfatta det på följande vis: prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre en del av kungahuset.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prins Carl Philip och prinsessan Sofia i en kommentar.

Så blir barnets framtid

Det innebär att det tredje barnet, varesig det blir en prins eller prinsessa, inte heller kommer att tillhöra kungahuset. Hen får en friare framtid med förre officiella förpliktelser.

Prinsparet har främst fokuserat på beslutets positiva aspekter. Det stod snabbt klart att även prins Carl Philip och prinsessan Sofia skulle få sina roller förändrade.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, sa Sofia.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag