Prinsessan Sofia gravid – men detta väcker oro

Prinsessan Sofia blev smittad av covid-19 medan hon var gravid. Nu har en läkare uttalat sig om saken.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip gjorde oss alla överlyckliga förra veckan med ett oväntat men högst välkommet besked: prinsessan är gravid med sitt tredje barn! Nyheten kom ganska kort inpå den betydligt mindre behagliga upptäckten att prinsparet testat positivt för covid-19.

Prinsessan Sofia är gravid för tredje gången

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Det var oroliga dagar för prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Det här var något som hovet själva tog upp när Svensk Dam talade med dem kort efter att beskedet om graviditeten offentliggjorts.

– Alla i kungafamiljen är ju jätteglada för det här beskedet och de har ju naturligtvis känt till prinsessans tillstånd sedan en tid tillbaka. Och eftersom prinsessan för en tid sedan insjuknade i covid-19 så är alla extra tacksamma nu över att allting har gått bra, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Men oron måste också ha varit extra stor i och med att prinsessan Sofia var gravid?

– Det är klart att den har varit det. Men samtidigt har Livmedikus känt till och uppmärksammat prinsessan extra mycket under den här perioden. Och covid-19 har inte påverkat hennes graviditet.

Läkarens ord om prinsessan Sofias graviditet

I Norge tog man emot nyheten med solidarisk glädje – men också oro. Det har nämligen inte undgått norrmännen att Sofia nyligen varit sjuk. Norska Se og hör ringde upp läkaren Harald Meling Dobloug för att få besked om hur covid-19 kan påverka en gravid kvinna.

– Gravida med coronasmittan har en högre risk för att hamna på sjukhus. Det kan också handla om att det är en lägre tröskel för att lägga in patienter som är gravida, säger Harald.

– Nu blir ju hon som prinsessan troligen extra påpassad, men att hon är gravid är bara en positiv nyhet. Hade jag varit hennes läkare hade jag sagt att hon inte behöver vara bekymrad, men att hon måste följas upp extra mycket.

Och där behöver vi knappast oroa oss. Kungafamiljen har nämligen en specialistläkare till livmedikus: Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka