Prinsessan Sofia gravid – men orden väcker oro

Prinsessan Sofia är gravid och det innebär mycket roligt att se fram emot. Men en välkänd läkares ord väcker oro.

Prinsessan Sofia är gravid med sitt det tredje barn. Det var nyheten som lyste upp fredagen för hela svenska folket tidigare i veckan.

Sofia och prins Carl Philip gick ut med ett gemensamt uttalande som bekräftade det härliga beskedet.

"Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", säger Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia gravid – men pandemin ställer till det

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia är gravid – men hur påverkar pandemin?

Prinsessan Sofia mår bra och födseln beräknas till månadsskiftet mars-april 2021. Men om man ska blicka framåt: dopet då? Ja, teoretiskt ska det ske till sommaren. I vanliga fall hade vi kunnat vänta oss en stor kunglig begivenhet. Hagasessorna på plats, prinsessan Madeleine med familj influgna från Florida – allt det där och mer.

Men i dessa pandemi-tider, är den typen av scenarion verkligen trovärdiga? Det beror på vem man frågar.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har blivit en av Sveriges viktigaste informationskällor kring hur man ska hantera coronaviruset. Hon har en mörk prognos inför sommaren 2021.

– Det blir nog som förra sommaren, så fantasilös är jag. Om vi har en ny våg här nu, och så hoppas vi att den någotsånär kan kämpas ner, och så kanske det kommer en ny till våren – vad vet jag, har Agnes sagt till tidningen Expressen.

"Gjorde ett misstag"

Även Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, förutspår en sommar där restriktionerna ligger kvar. Det skulle innebära att ett eventuellt sommardop är i fara.

– Jag tror att Sverige gjorde ett misstag i juli, augusti när vi var nere på 200 fall om dagen. Då hade det varit väldigt enkelt att smittspåra dem och helt få stopp på smittspridingen. Men vi kom aldrig ner till noll, det var 200 fall per dag, och det är avgörande för restriktioner, har Joakim sagt.

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån