Prinsessan Sofia hade tuff natt inför födseln

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia hade en tuff natt innan födseln av sitt tredje barn med prins Carl Philip.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått sitt tredje barn!

Det har varit en lång väntan sedan mitten av december, då hovet först berättade att prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntade barn.

"Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", sa paret själva då.

Prinsessan Sofia hade tuff tid innan tredje barnet kom

Nu vet vi att prinsparet har fått sitt barn – en underbar liten pojke!

”Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Sofia, fredagen den 26 mars 2021 klockan 11.19, nedkom med en frisk och välmående son på Danderyds sjukhus", står det i utskickat från riksmarskalken.

Tiden är signifikant, att barnet kom 11.19. Enligt Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning fick Carl Philip och Sofia åka in tidigt i morse. Födseln bjöd alltså på en uns dramatik.

Man får anta att varken Sofia eller Carl Philip sov så mycket i natt. Som man kan läsa på Vårdguidens hemsida:

"Många känner oro inför en förlossning. Du som är gravid kanske är rädd för att förlora kontrollen, för smärtan eller för att barnet eller du själv ska skadas. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron", står det där.

Mamman

Men allt pekar på att det var en relativt harmonisk förlossning. Carl Philip var med, vilket måste ha underlättat något enormt för Sofia.

"Såväl mor som barn mår bra” skriver kungahuset på sin hemsida.

Carl Philip har också uttalat sig.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger han.

Barnet väger 3220 gram och är 49 cm lång.

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv

LÄS MER: Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever de egentligen