Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofia har tröttnat – ryter ifrån i tv: "Så tydligt"

27 dec, 2022, 17:00 

Nu belyser prinsessan Sofia ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Sofia och Carl Philips glammiga festkväll på stan!Brand logo
Sofia och Carl Philips glammiga festkväll på stan!

Det händelserika året 2022 börjar sakta men säkert lida mot sitt slut.

Kungafamiljen är en av många familjer som haft ett mycket hektiskt och intensivt år, fyllt av resor och hårt arbete – men också härliga stunder.

I SVT:s Året med kungafamiljen får vi följa med på flera av de uppdrag som kungligheterna utfört i år, både i Sverige och utomlands.

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, drottning Silvia, kungen, prins Carl Philip och prinsessan Sofia under riksdagssupén på Stockholms slott på tisdagskvällen.
Kungafamiljen har haft ett år fullspäckat av uppdrag!

Så var prinsessan Sofias år 2022

Efter att ha varit föräldraledig med lille prins Julian, 1, började prinsessan Sofia sakta men säkert komma tillbaka till arbetet i början av året.

Annons

Och sedan har det bara rullat på. Prinsessan har närvarat vid allt ifrån glammiga galamiddagar till statsbesök. Hon har även hållit flera starka tal om viktiga ämnen.

Sofia har alltid varit mycket engagerad i barns välmående och att stå upp mot mobbning. Det är ett ämne som prinsessan ofta pratar om och vill belysa på så många sätt som möjligt.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip på scenen under Catwalk live – En manifestation för allas rätt att skina på Avicii Arena. Glada Hudik-teatern, tillsammans med 9 000 elever, lärare och deltagare från dagliga verksamheter samt vuxna från näringslivet, håller en manifestation för allas rätt att skina. Manifestationen sker i samarbete med Tim Bergling Foundation.
I maj höll prinsessan Sofia ett starkt tal under Catwalk live – En manifestation för allas rätt att skina på Avicii Arena.

Prinsessan Sofia har fått nog – ryter ifrån: "Så tydligt"

I SVT:s program får vi bland annat följa med när Sofia besökte Sveriges Radio i Stockholm tidigare i år, för att läsa in barnboken Viktors nya tröja.

Annons

– Det är en jätteviktig bok från flera olika perspektiv tycker jag, säger prinsessan.

Sofia förklarar att boken handla om en pojke som heter Viktor, som vill köpa en rosa tröja med en katt på – men Viktors pappa tycker att tröjan är för tjejer.

Prinsessan Sofia i Året med Kungahuset
Prinsessan spelade in barnboken Viktors nya tröja i oktober i år.

Prinsessan berättar att hon är trött på könsnormer i samhället och uppmanar vuxna tilla att lägga sina fördomar åt sidan.

– Det jag tycker att den visar så tydligt är just det här hur vi vuxna i många sammanhang låter våra rädslor och ibland fördomar... Att de läggs på barnen, när man egentligen kanske ska stötta sitt barn i att våga vara den man är, förklarar hon.

Annons

Året med Kungafamiljen sändes tisdag 20 december i SVT och finns att se på SVT Play.

Sofia tycker att det är viktigt att ifrågasätta könsnormerna i samhället.
Annons