Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofia missar kungliga högtidsdagen – sanningen bakom frånvaron

14 sep, 2021, 10:39 
Ellen Myrgård Lindén
Prinsessan Sofia missar riksmötets öppnande 2021

Riksmötets öppnande är igång och kungafamiljen är på plats i Storkyrkan. Men prinsessan Sofia missar högtidsdagen.

Annons
Här anländer kungaparet och kronprinsessparet till riksmötets öppnande 2021Brand logo
Här anländer kungaparet och kronprinsessparet till riksmötets öppnande 2021

I dag går startskottet för riksdagens nya arbetsår och kungafamiljen är på plats för att inleda dagen med en traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan. Kungaparet har fått sällskap av Victoria och Daniel men prins Carl Philip och prinsessan Sofia saknas under denna högtidsdag.

Kungen kommer, som vanligt, att vara den som förklarar riksmötet öppnat och till skillnad från förra året (då smittspridningen i Stockholm var mycket mer kritisk) kommer samtliga riksdagsledamöter, 349 stycken, närvara. Däremot har man infört begränsningar i antalet gäster som får delta i ceremonin i Storkyrkan i Gamla stan respektive i riksdagen. Det är alltså pandemin som gör att kungafamiljen dyker upp i lite mindre skara, har hovets informationschef Margareta Thorgren förklarat tidigare.

Victoria och Daniel är på plats under riksmötets öppnande – men Carl Philip och Sofia saknas.

Prinsessa Sofia saknad vid riksmötets öppnande 2021

Dessutom har ju Carl Philips och Sofia officiella åtaganden minskat sedan kungens beslutade sig för att krympa familjen på titlar, hösten 2019.

Annons

– Man kan se det så att vår kronprinsessa, tronföljaren, växer alltmer in i sin roll som blivande statschef och i de utpräglade statschefsuppgifterna. Officiella besök utomlands, deltagande i Riksmötets öppnande och sådant koncentreras alltmer till henne. Och det innebär att syskonen allt eftersom tiden går kan få lite mindre centrala uppgifter, sa hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, i SVT:s Aktuellt i samband med att kungen stramade upp kungahusets innersta kärna i oktober 2019.

Prinsessan Sofia är alltså hemma med sina tre prinsar och följer troligtvis tv-sändningen, från Villa Solbacken.

Foto: TT

Annons