Prinsessan Sofia missar kungliga högtidsdagen – sanningen bakom frånvaron

Prinsessan Sofia missar riksmötets öppnande 2021

Riksmötets öppnande är igång och kungafamiljen är på plats i Storkyrkan. Men prinsessan Sofia missar högtidsdagen.

Slå på ljud

I dag går startskottet för riksdagens nya arbetsår och kungafamiljen är på plats för att inleda dagen med en traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan. Kungaparet har fått sällskap av Victoria och Daniel men prins Carl Philip och prinsessan Sofia saknas under denna högtidsdag.

LÄS MER: Victorias hyllade comeback under riksmötets öppnande

Kungen kommer, som vanligt, att vara den som förklarar riksmötet öppnat och till skillnad från förra året (då smittspridningen i Stockholm var mycket mer kritisk) kommer samtliga riksdagsledamöter, 349 stycken, närvara. Däremot har man infört begränsningar i antalet gäster som får delta i ceremonin i Storkyrkan i Gamla stan respektive i riksdagen. Det är alltså pandemin som gör att kungafamiljen dyker upp i lite mindre skara, har hovets informationschef Margareta Thorgren förklarat tidigare.

Victoria och Daniel är på plats under riksmötets öppnande – men Carl Philip och Sofia saknas.

Anders Wiklund/TT

Prinsessa Sofia saknad vid riksmötets öppnande 2021

Dessutom har ju Carl Philips och Sofia officiella åtaganden minskat sedan kungens beslutade sig för att krympa familjen på titlar, hösten 2019.

– Man kan se det så att vår kronprinsessa, tronföljaren, växer alltmer in i sin roll som blivande statschef och i de utpräglade statschefsuppgifterna. Officiella besök utomlands, deltagande i Riksmötets öppnande och sådant koncentreras alltmer till henne. Och det innebär att syskonen allt eftersom tiden går kan få lite mindre centrala uppgifter, sa hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, i SVT:s Aktuellt i samband med att kungen stramade upp kungahusets innersta kärna i oktober 2019.

Prinsessan Sofia är alltså hemma med sina tre prinsar och följer troligtvis tv-sändningen, från Villa Solbacken.

Foto: TT