Prinsessan Sofias nya uppdrag – stöttar de utsatta

Prinsessan Sofias nya uppdrag – stöttar de utsatta

För tionde året i rad delades och "Visa vägen"-priset ut på Vasateatern i Stockholm. Och prinsessan Sofia gav jubileet kunglig glans!

Prinsessan Sofias kungliga gärning sträcker sig över flera områden. Under måndagskvällen deltog hon för första gången i “Visa vägen”-galan på Vasateatern i Stockholm. Initiativet står det statliga bolaget Samhall för. Samhalls uppdrag är att skapa arbeten för människor med nedsatt arbetsförmåga och Sofia delade ut priset “Årets eldsjäl” till Joanna Halvardsson, 30. Joanna lider av Aspergers syndrom och bipolär sjukdom typ 2 men är idag en framgångsrik journalist och bloggare som reser runt och berättar sin historia. Så här skriver Samhall på sin hemsida:

Vi ska hylla dem som på ett alldeles speciellt sätt går före och visar hur alla kan arbeta för att inkludera de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Och kanske har Visa vägen-priset aldrig varit viktigare än nu, när bransch efter bransch larmar om brist på personal och kompetens. Att då ha modet att lämna de upptrampade tankebanorna för att ”visa vägen”, och på så vis hitta kompetens, entusiasm samt unika förmågor som annars varit outnyttjade, kräver ett alldeles speciellt pris.

Prinsessan Sofia och Joanna Halvardsson

Prinsessan Sofia med pristagaren Joanna Halvardsson.

– Det betyder jättemycket. Att få bekräftat att det man gör när man står och tjatar och berättar om samma saker hela tiden – att det faktiskt gör nytta. Det betyder absolut allt, säger Joanna Halvardsson i ett uttalande på Samhalls hemsida.

Galan, som i år hade temat ”Att bli sedd”, leddes av Peter Jihde.

Priset delas ut för tionde året i rad men det här är första gången galan får kunglig uppmärksamhet. Det har gått tre år sedan det stora prinsbröllopet i Slottskyrkan och Sofias kungliga uppdrag blir bara fler och fler. Hon är ju till exempel hedersordförande i Sophiahemmets styrelse och aktiv i prinsparets stiftelse, som vill öka människors förståelse för dyslexi och skapa ett vänligare klimat på nätet.

Nu när prinsarna Alexander och Gabriel har blivit äldre kan Sofia ägna sig mer åt det kungliga arbetet. Och visst är det roligt att se hur hon växlar upp och engagerar sig i nya områden!

Foto: TT

Läs mer: Därför ställer Sofia in kungliga uppdraget

Läs mer: Victorias match mot karatekidsen – se bilderna!

Läs mer: Så trollar Sofia med tiaran