Sofia stoppas från kungliga festen: ”Beslut fattat av kungen”

14 dec, 2022, 14:00 
Prinsessan Sofia
Kungens besked: Hälften räcker.
Annons

Det är den glansfulla finalen på kungafamiljens 2022 – men när limousinerna rullar in framför Börshuset i Gamla stan i Stockholm på tisdag så är det långt ifrån alla som vi får se.

SE FILMEN! Sofia & Carl Philips vilda festnatt – med Marie & Lina Hellqvist
SE FILMEN! Sofia & Carl Philips vilda festnatt – med Marie & Lina Hellqvist

Bara kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49, sätter glans på kvällen. Medan portarna är stängda för prinsessan Sofia, 38, och prins Carl Philip, 43.

Victoria blir därmed den enda prinsessan på plats.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Svenska Akademiens Högtidssammankomst
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Det är Svenska Akademien som har sin högtidssammankomst, med akademiledamöterna samlade runt de fladdrande ljuslågorna på bordet i Börssalens mitt. Förra året var prins Daniel dessutom sjuk, vilket gjorde att det var ovanligt glest i den kungliga logen: Bara kungen, drottningen och Victoria var på plats.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons
Kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2021
Laguppställningen hos Svenska Akademien i fjol.

Kungens beslut för Svenska Akademiens högtidssammankomst

Att hela kungafamiljen samlades i Börshuset fyra dagar före jul var en tradition i flera år – fram tills att kungen plötsligt tänkte om hösten 2018 och satte stopp för Sofia, Carl Philip, Madeleine och Chris O’Neill.

– Det är ett beslut som är fattat av kungen att endast kronprinsessparet deltar tillsammans med kungaparet, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

Innebörden var: Hälften räcker.

Kronprinsessan Victoria hos Svenska Akademien
Kronprinsessan Victoria, denna kväll alltid i juvelfärger eller svart.

Det blev en föraning om vad som sedan väntade: Hösten 2019 satte kungen sin plan i verket och skrev under dokumentet som krympte Kungahuset från femton personer till nio.

Annons

Så medan kronprinsessan Victoria får dra på sig aftonklänningen – som just den här kvällen nästan alltid är i sammet – så missar Sofia festligheterna på tisdag. Precis som prinsessan Madeleine och Chris O’Neill, om de nu har hunnit landat i Sverige då.

Prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och Chris O’Neill vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2017
Högtidssammankomsten 2017 blev den sista för både Madeleine och Sofia.

Kungafamiljen firar Svenska Akademien

Det var Gustaf III som instiftade Svenska Akademien år 1786 och kungafamiljen har nu spelat en huvudroll vid festsammankomsten i hela 236 år. Den äger alltid rum den 20 december och klädkoden är frack – fast till skillnad från Nobelfesten är det aftonklänning utan tiara som gäller för kronprinsessan Victoria och drottning Silvia.

Annons
Kungafamiljen vid Svenska Akademiens högtidssammankomst
Svenska Akademiens högtidssammankomst med kungafamiljen och akademiledamöterna i centrum – och stora delar av kultureliten i publiken.

Foto: TT.

Annons