Prinsessan Sofia – privata bilden från ärvda huset

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia Prins Alexander Prins Gabriel

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip bjuder på härliga bilder från Ökenäs gård, deras privata lantställe i Sörmland.

Det är inte ofta det händer, men nu har prinsessan Sofia bjudit på en glimt från familjens privata andningshål: Den idylliska gården utanför Trosa i Sörmland där de ofta tillbringar sin lediga tid.

Hunden Siri, 7, sitter och gonar sig i oktobersolen, och till bilden skriver Sofia:

– Underbar svensk höst! Vi njuter lika mycket om Siri.

Siri, familjens sjuåriga borderterriertik.

Prins Carl Philip, 41, ärvde Ökenäs gård av den före detta sjöofficeren och gymnasieläraren Bertil Jonsén 2007 sedan han helt oväntat hade testamenterat gården till prinsen, trots att de bara hade råkat varandra helt kort. Hans egna nära släktingar fick ingenting.

– De är där mycket året runt, det är ett ställe de tycker om att vara på, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Södermanlands Nyheter.

Prins Carl Philip prinsessan Sofia Ökenäs Gård

Prinsen har låtit helrenovera gården, som är från mitten av 1800-talet.

Och själva har Sofia och Carl Philip sagt så här till Dalarnas Tidningar:

– Ibland känns det som det enda ställe i världen där vi får bara vara vi. Vi klipper gräset, spikar upp saker, går långa promenader och gosar med vår borderterrier Siri.

Och det är inte så konstigt att de kan njuta av att få vara ifred – här är de omgivna av en tomt som är lika stor som fem fotbollsplaner, och till gården hör också 98 hektar skogs- och jordbruksmark.

Prinsessan Sofia Prins Carl Philip gården Ökenäs utanför Trosa

Ängar och skog. En av Sofias bilder visar gärdsgården som de låtit bygga vid tomtgränsen.

Ökenäs ligger på en udde i det sörmländska landskapet, och bara 50 meter från vattnet, en vik av Östersjön. Utanför med en slingrande grusväg och får som betar i hagen

Den ljust gråmålade huvudbyggnaden är på 200 kvadrat och prinsen och Sofia har låtit sätta in ett nytillverkat specialdesignat kök från Kungsäter Kök. På baksidan har de byggt en altan där det sommartid tronar en mycket stor och lyxig grill.

Intill ligger det röda gästhuset med vita knutar där Sofias mamma Marie och pappa Erik Hellqvist brukar bo, och den gamla lekstugan, perfekt till småprinsarna Gabriel, 3, och Alexander, 4.

Ökenäs Gård – här friade prins Carl Philip till Sofia

Ökenäs Gård där prins Carl Philip friade till Sofia Hellqvist

Sofias och Carl Philips privata kungarike på jorden.

Och visste du att det var här på Ökenäs som prins Carl Philip friade den där junimorgonen 2014.

– Vi var på ett ställe som vi älskar väldigt mycket, ute på landet. Vårt land, sa prinsen vid pressträffen senare samma dag.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia trädgården Villa Solbacken

Carl Philip och Sofia. Nu har de varit förlovade i sex år och gifta i fem.

Så gick det till när prins Carl Philip ärvde Ökenäs

Prins Carl Philip och gymnasieläraren Bertil Jonsén träffades i mitten av 1990-talet när Bertil Jonsén arbetade som frivillig under upprustningen av kung Carl Gustafs torpedbåt T46. Han hade tidigare varit besättningsman på båten och i samband med det arbetet lärde han prins Carl Philip allt om arbetet ombord.

Prins Carl Philip som sjöofficer 2001.

Prins Carl Philip som sjöofficer 2001.

Bertil Jonsén, som saknade hustru och barn, uppskattade prins Carl Philips intresse för jakt, skog och fartyg och beslöt sig för att testamentera hela sin förmögenhet till honom.

Foto: TT, Instagram.