Prinsessan Sofia ska jobba med coronapatienter – hovet bekräftar

Prinsessan Sofia.

Hovet bekräftar nu de sensationella uppgifterna om prinsessan Sofia: Hon har utbildat sig för att stötta i vården av coronasjuka.
Det här är prinsessan Sofia
Slå på ljud

Det är tidningen Mitt i Östermalm som först publicerade uppgifterna om prinsessan Sofias planerade insats inom sjukvården, mitt under coronakrisen: Sofia är en av deltagarna som har gått Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning, en kurs som från början var avsedd enbart för permitterad SAS-personal. Målet är att avlasta ordinarie vårdpersonal.

Uppgifter som Svensk Damtidning nu har fått bekräftade av hovet:

– Det stämmer att prinsessan Sofia har gått den kursen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Det är en tre dagar lång sjukvårdsutbildning och hon gick den i förra veckan. Prinsessan är hedersordförande i Sophiahemmet och i dessa coronatider vill hon engagera sig i sjukvården och försöka bidra och hjälpa till under den här stora arbetsbelastningen.

Sophiahemmet

Sophiahemmet i Stockholm.

Hur ska prinsessan Sofia använda de här nya sjukvårdskunskaperna?

– Prinsessan kommer att börja på Sophiahemmet i närtid. Hon kommer att avlasta och stötta personalen på en vårdavdelning, säger Margareta Thorgren.

Är det en vårdavdelning som ska vårda coronasjuka?

– Det har jag ingen information om.

Prinsessan Sofia på Villa Solbacken.

Prinsessan Sofia i sitt hem Villa Solbacken.

Ännu bedrivs det ingen coronavård vid Sophiahemmet, det säger kommunikationsansvariga Pia Hultkrantz till Svensk Damtidning.

– Men vi har gjort mycket för att ställa om vår vård.

Corona: Så kan prinsessan Sofia avlasta vårdpersonalen

Vad kommer de som har gått er tredagarsutbildning att kunna hjälpa till med?

– De ska avlasta den legitimerade vårdpersonalen under det här pressade coronaläget, så att de som är utbildade att vårda faktiskt kan göra det.

– Den som går den här utbildningen kommer med andra ord inte att ha någon patientnära vård. Utan det kan handla om att desinficera materiel, och om kökstjänst och städning. Oavsett så kommer ingen av kursdeltagarna att jobba direkt med coronapatienter.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna, TT.