Sofia om sin krissituation – berättar inför alla

Prinsessan Sofia, kungen och drottning Silvia

Efter fem år som prinsessa är livskrisen ett faktum: ”Här tillåts jag att vara den jag vill vara” säger Sofia i TV4:s nya dokumentär.

 

Det är inte alltid så lätt att hitta sin kungliga roll. Eller sin plats i kungafamiljen. Det avslöjar prinsessan Sofia i TV4:s kommande dokumentär Prinsessan Sofia – Project Playground.

– Sedan jag blev prinsessa så har jag gått igenom många identitetskriser. Vem är jag i allting? säger prinsessan Sofia.

– Här i Sydafrika har jag ju en typ av identitet och när jag kommer hem så har jag något annat. Här tillåts jag att vara den jag vill vara.

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia berättar om balansgången mellan sitt vanliga liv – och sitt kungliga.

Läget har sannolikt inte blivit enklare efter kungens policybeslut om att krympa kungafamiljen, vilken på ett sätt har berövat prinsessan Sofia delar av hennes kungliga roll.

Nya dokumentären om prinsessan Sofia

Än så länge har vi bara fått se några korta glimtar från dokumentären, som visas nästa torsdag, den 3 september. Men det är ingen tvekan om att det är en uppriktig Sofia som svenska folket får möta. Fokus är det arbete och den skillnad som prinsessan Sofia och hennes kompanjon Frida Vesterberg och deras team av medarbetare gör för de utsatta barnen i Sydafrikas kåkstäder men också i Hallonbergen utanför Stockholm.

– Jag tror på min kraft att göra skillnad liksom, säger prinsessan Sofia.

Det är TV4:s Renée Nyberg som har hängt med Sofia under en av hennes resor till Kapstaden och prinsessan Sofia berättar bland annat om hur det är att vara mamma till prins Alexander och prins Gabriel och om hur det är att stå mitt i det kungliga strålkastarljuset.

Prinsessan Sofia och Renée Nyberg

– Vi följde prinsessan Sofias arbete på plats både i Sydafrika och Sverige där vi fick träffa några av de barn som besöker Project Playground och fick ta del av deras vardag. Det som slog mig mest med den här resan är Sofias och Fridas personliga engagemang i barnen, att de känner varenda unge och följer dem ända tills de är vuxna. Jag och prinsessan pratade även bland annat om de stora konstrasterna i hennes liv och om fördomar kring hennes bakgrund, säger Renée Nyberg.

Sofia, Carl Philip och småprinsarna Alexander, 4, och Gabriel, snart 3. En bild från TV4:s nya dokumentär Prinsessan Sofia – Project Playground.

Sofia, Carl Philip och småprinsarna Alexander, 4, och Gabriel, snart 3. En bild från TV4:s nya dokumentär Prinsessan Sofia – Project Playground.

 

.

Foto: TV4, TT.