Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prinsessan Sofias barn stoppas – efter kungens beslut

Prinsessan Sofias barn stoppas – efter kungens beslut

Kungen har bestämt sig. Och det är prinsessan Sofias barn som drabbas av hans beslut.
Johan T Lindwall om Nobel: ”Victorias tankar fanns någon annanstans”
Slå på ljud

Prins Alexander och prins Gabriel fick sina framtider förändrade i grunden för ett år sedan. Då kom kung Carl Gustaf med beskedet att han skulle röra om i kungahuset. I kort betydde detta att han fattat ett policybeslut om vilka som skulle få bära titeln “kunglig höghet”.

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Prins Gabriel och prins Alexander stoppas från Nobelfesten

Prins Gabriel och prins Alexander.

Prins Gabriel och prins Alexander kommer inte kunna gå på Nobelfesten.

Rent krasst är alltså prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre en del av kungahuset.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prins Carl Philip och prinsessan Sofia i en kommentar.

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv”, skrev prinsessan Madeleine på Instagram.

Men det leder inte bara till fördelar. Låt oss ta ett framtidsscenario: om några år kanske prins Alexander och prins Gabriel vill gå på Nobelfesten. Det är ju en av kalenderårets allra finaste och mest hett emotsedda begivenheter.

KAMPANJ! Läs Svensk Dam Plus+ GRATIS i en månad

Nobel 2020: Är inte en del av kungahuset

Men eftersom Alexander och Gabriel saknar HKH-titlar och alltså inte ska tituleras Hans kungliga majestät, så är det högst otroligt att de skulle bli inbjudna. Det är dock ändå inte aktuellt i år. Dels för att prinsarna är såpass unga, men framför allt eftersom coronapandemin lett till att det inte blir någon Nobelfest i traditionell bemärkelse.

Prinsparet har främst fokuserat på beslutets positiva aspekter. Det stod snabbt klart att även prins Carl Philip och prinsessan Sofia skulle få sina roller förändrade.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, sa Sofia.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån