Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias beslut i känsliga frågan: "Ett sår för Victoria"

29 jan, 2021, 18:00 
Prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria var med om en hemsk upplevelse. Nu ger sig prinsessan Sofia in i debatten.
Annons

Videon kunde inte hittas

Kronprinsessan Victoria fick hela landets sympati i slutet på 1990-talet, när hon trädde fram och avslöjade att hon led av anorexi. Sedan dess är det ett ämne som Victoria sällan pratar om – med vissa undantag.

– För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, sa hon i en intervju med Claes Elfsberg när hon fyllde fyrtio.

Prinsessan Sofia ger sig in – efter kronprinsessan Victorias lidande

Victoria har också på andra sätt hållit ett visst avstånd till frågan. Bland hennes stora samhällsengagemang hittar vi inget som rör specifikt ätstörningar.

Den frågan har istället någon annan i kungafamiljen plockat upp: prinsessan Sofia. Den blivande trebarnsmamman var igår på besök på Mandometerkliniken på Sophiahemmet, där man behandlar patienter med ätstörningar.

Annons

"Två viktiga budskap som jag fick med mig är att man kan bli frisk från sin ätstörning och att ätstörningar inte behöver synas på utsidan", skriver Sofia på Instagram.

"Fortfarande ett sår för Victoria"

Johanna Lejon är mångårig medarbetare på Svensk Damtidning. Hon blev förvånad när hon såg Sofias Instagram-inlägg.

– Det är många som kommer ihåg när kronprinsessan i slutet av 90-talet drabbades av ätstörningar, anorexi, och hovet öppet gick ut och berättade hur det låg till, att kronprinsessan var sjuk och behövde hjälp. Det hela var något helt unikt. Sedan dess har det dock varit ganska tyst kring Victorias ätstörningar, hon har bara berört ämnet i ett fåtal intervjuer. Många har ju väntat på att hon ska ta upp ämnet i ett annan sammanhang, kanske engagera sig i ätstörda unga, i sin roll som kunglig, men det har hon inte gjort. Om jag ska sia om varför skulle jag tro att det beror på att anorexin fortfarande är ett sår i Victoria, och att det är så oerhört personligt för henne. Trots att hon i dag mår bra, säger Johanna och fortsätter:

Annons

– Klart är ju dock att de ämnen och områden som kungligheterna engagerar sig i och kring ofta hamnar på tapeten, och ibland kan ätstörningsproblematiken hos unga glömmas bort i allt annat ”brus”. Därför är det extra välkommet att Sofia nu plockar upp ”bollen” och belyser frågan. Hon gör helt rätt som gör det, om nu Victoria tvekar. Men givetvis skulle det vara mer än välkommet om Victoria och Sofia, framöver, skulle engagera sig i denna fråga tillsammans. Sofias vilja att lära, och hennes förmåga att nå fram, kombinerad med Victorias egna erfarenheter skulle kunna bli en helt oslagbar kombination!

Annons