Prinsessan Sofias frånvaro – därför visar hon sig inte

prinsessan sofias frånvaro

Prinsessan Sofia tillbringar sina dagar som extraresurs på Sophiahemmet. Men några uppdrag i konungens tjänst är det inte tal om just nu.

Coronaviruset har fortfarande ett stadigt grepp om Sverige och Stockholm. Folkhälsomyndigheten vädjar därför till allmänheten att hålla avstånd och människor över 70 år uppmanas vara extra försiktiga.

De här restriktionerna gör att det kungliga arbetet har förändrats rejält. Kungaparet är isolerade på Stenhammar medan Victoria och Daniel håller sina möten framför datorskärmen, hemma på Haga.

Carl Philip och Sofia är faktiskt de enda i kungafamiljen som rör sig ute i samhället just nu. Prinsessan som extraresurs på privatsjukhuset Sophiahemmet och prinsen som reservofficer vid Försvarsmaktens högkvarter.

Sofia och Carl Philip på möte med Prinsparets stiftelse

Prinsessan Sofia har nästan varit helt frånvarande i hovets kalender.

När det blev känt att Sofia hade antagit ett jobb för att avlasta vårdpersonalen på Sophiahemmet, fick prinsessan mycket uppmärksamhet. Fotografer bjöds in till sjukhuset – lagom till den första arbetsdagen den 16 april. Men sedan dess har det varit tyst.

Prinsessan Sofia

Sofia på sjukhusgolvet.

Hovet har tidigare berättat att prinsessan väntas tillbringa sina dagar på Sophiahemmet i “ett antal månader” men några uppdateringar om hur arbetet går har inte kommit.

– Prinsessan vill på göra en insats. Hon vill bidra med det hon kan i krisen. Meningen är att hon ska avlasta vårdpersonalen med enklare arbetsuppgifter, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat för Svensk Damtidning.

Under Sofias första arbetsdag upptäcktes även en detalj som många reagerade på. Prinsessan fotograferade nämligen själv sina vårdkläder och på hennes namnbricka kunde man se att hennes titel inte stod med. Istället stod det bara “Sofia”.

Men det finns förstås en annan anledning till varför hovet inte berättar hur Sofias arbetsdagar ser ut. Ända sedan kungen valde att krympa familjen på titlar har det kungliga fokuset varit ännu mer riktat mot Victoria och Daniel.

Svensk Damtidning har sökt hovet för en kommentar.

Foto: TT