Prinsessan Sofias hemliga bluff avslöjad – dolde den för alla

prinsessan sofia

TT
Hemlighetsmakeriet visste inga gränser när Sofia skulle gifta sig med Carl Philip.

När en kunglighet ska gifta sig är det framför allt en sak som alla är nyfikna på, hur kommer egentligen klänningen att se ut? Därför är designprocessen ofta omgiven av stort hemlighetsmakeri, och för våra svenska prinsessor har det inte varit några undantag.

I programmet Kungliga brudklänningar som hade premiär i SVT 2018 får vi höra historierna bakom kronprinsessan Victorias, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofias klänningar.

Prinsessan Sofias designer: ”Viktigt att ingen visste”

Sofias klänning designades av favoriten Ida Sjöstedt, som är känd för sina romantiska klänningar med spets i överflöd och vackra detaljer. Men eftersom processen skulle hållas hemlig var det en hel del smygande som krävdes för att få den klar.

– De provningar som vi hade hos oss tog vi efter arbetstid, eftersom det var viktigt att ingen annan på jobbet visste vad vi höll på med, säger designern Ida Sjöstedt i dokumentären.

De tog bluffen så långt att de till och med använde ett kodnamn för prinsessan.

– Jag tror att vi sa att det var en väldigt viktig kund som hette Camilla som skulle ha klänningen, fortsätter hon.

Sofia och Carl Philip på bröllopsdagen, i klänningen från Ida Sjöstedt.

�Eero Hannukainen EEROBILD AB/IBL

Prinsessan Sofia själv hade inte nån färdig bild av hur hennes bröllop skulle se ut, och så inte heller hennes bröllopsklänning. Det blev till att ta till teknikens hjälp.

– Jag har inte riktigt haft någon vision om hur min brudklänning skulle se ut. Jag började väl med att googla runt helt enkelt, berättar hon i dokumentären.