Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prinsessan Sofias kontor – med okända bilden på Alexander

10 nov, 2020, 20:00 
Prinsessan Sofia Kontor Stockholms slott
Sitter du hemma och jobbar? Nyfiken på kungafamiljens kontor? Häng med in hos prinsessan Sofia!
Annons
Carl Philip och Sofia om sönernaBrand logo
Carl Philip och Sofia om sönerna

Häng med in hos prinsessan Sofia på Stockholms slott! Det är här, i det kungliga arbetsrummet, som hon förbereder sitt arbete, både det som hon gör på uppdrag av kungen och det som hon gör för Project Playground (även om hon förstås jobbar hemifrån just nu under pandemin).

Prinsessan Sofia Kontor Kungliga slottet Stockholms slott
Prinsessan Sofia vid sitt skrivbord.

– Jag tror kanske att det finns en bild av att vi bara jobbar när vi syns, men det stora arbetet är ju det som sker bakom, och det är vi högst delaktiga i. Här på slottet tar jag bland annat emot besök och så arbetar jag väldigt nära min sekreterare Anita, sa prinsessan Sofia i SVT:s Året med kungafamiljen 2018.

Annons

Det är också därifrån som bilderna kommer. De visar ett elegant arbetsrum, målat i 1700-talsgrått. Fönstret är välvt och vetter ut mot en rad upplysta fönster, lite oklart om det är ut mot Slottsbacken eller in mot borggården.

Själva hjärtat utgörs av den lilla eleganta sittgruppen med soffa och matchande karmstolar, där prinsessan Sofia tar emot sina besökare. På det gamla vackra trägolvet ligger en tjock matta i benvitt och de vita gardinerna är tunna och skira. Soffbordet, med snittblommor i en rund vas, är dock hypermodernt, precis som golvlampan.

Prinsessan Sofia Arbetsrum kontor Stockholms slott Kungliga slottet
Här i soffan tar Sofia emot sina gäster.

Borta vid dörren tronar ett antikt, förgyllt konsolbord med tillhörande hög väggspegel och på andra sidan fönstret hänger en väggmålning i olja med många böljande moln. Framför står det en spegel till. Prinsessan Sofia kan möjligen vara den enda i kungafamiljen som har en flyttbar helfigursspegel inne på sitt officiella kungliga kontor.

Annons

Men nu kommer vi till det gulliga: Prins Alexander som julkula! Det är helt enkelt en bild som Sofia har fått inmonterad i julkule-glaset, och bilderna, ja det är en kombo av familjebilden som togs när prins Gabriel var nyfödd och en glad och frejdig Alexander, klädd i prins Carl Philips stickade byxdress från 1981.

Prinsessan Sofia i sitt arbetsrum kontor på Stockholms slott
Prinsfamiljen som julkula!

Julkulan dinglar i skrivbordslampan och vid skrivbordet står prinsessan Sofia redo att anteckna. Sin svarta handväska (en Gucci?) har hon parkerat intill. Skrivbordet står placerat vinkelrätt mot den platsbyggda bokhyllan, och pryds av en bild på prins Carl Philip. Sofia har valt en där han har sin racinglook.

Annons
Minns du detta? Prins Alexander 2017, i prins Carl Philips stickade byxdress.

Prinsessan Sofia – så ser hennes skrivbord ut

Prinsessan Sofia skrivbord arbetsrum kontor på Stockholms slott
Den kungliga kontorsstolen är grå och har hög rygg.

Här finns också ett inramat foto av henne själv som brud, tillsammans med pappa Erik, och bredvid står en glad hund i trä som Alexander eller Gabriel kan leka med när de hänger med mamma på jobbet.

Annons
Ett inramat foto Erik Hellqvist Prinsessan Sofia
Sofia har preppat med leksaker till Alexander och Gabriel. Till höger en av hennes favoritbilder med pappa Erik, från bröllopet 2015.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, Erika Gerdemark/Kungliga Hovstaterna.

Annons