Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prinsessan Sofias kontroversiella beslut: "Kände mig utanför"

13 jun, 2024, 18:00 
Prinsessan Sofia
TT
Här är allt om prinsessan Sofias kontroversiella beslut.
Annons

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har gett sig in i spelbranschen. De presenterade spelet Dexi Ville under en tillställning på Münchenbryggeriet på Södermalm. Spelet, som tagits fram av spelbolaget Mojang ska hjälpa att få upp läslusten hos barn mellan åtta och tio.

– Jag hade någonstans hoppats att det här spelet hade funnits när jag själv var i er ålder. Jag hade behövt något som hade väckt min läslust och läsvilja och min nyfikenhet på ord, sa Carl Philip under tillställningen, enligt Aftonbladet.

Så mycket är Victorias, Sofias & Madeleines förlovningsringar värdaBrand logo
Så mycket är Victorias, Sofias & Madeleines förlovningsringar värda

– För det är inte lätt, och det tror jag att ni vet om själva, att känna läslust när bokstäverna hoppar runt eller att det tar väldigt lång tid att finna lust och ro att börja läsa.

Prinsessan Sofias kontroversiella beslut – har släppt

Men det här med spel och barn är som bekant inte helt okontroversiellt. Många har lyft fram riskerna som kommer med ett alltför aktivt spelande i ung ålder.

Annons

Marina Wernholm, pedagogikforskare vid Linnéuniversitet, har skrivit en avhandling om saken. Hon pratar om digitala lekplatser, som vuxenvärlden inte har koll på.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Två riktiga gamers!Pontus Lundahl/TT

– Barnen pratar om att ”innan jag började spela kände jag mig utanför. Jag gick bredvid på rasterna, men de pratade bara om Minecraft och när jag inte spelade kunde jag inte vara med i samtalet och delta.” Exkluderingen är intressant, för om man såg de här barnen på skolgården så skulle det se ut som om den här flickan var med, men egentligen var hon inte det, säger hon i en intervju med Grundskolläraren.

Forskaren: "Det kan bli problematiskt"

Sofia och Carl Philip har själva tre barn och enligt uppgift är prinsen själv en inbiten tv-spelsfantast. De är självklart medvetna om riskerna.

– När barnen för över det de har gjort på den virtuella lekplatsen till leken på skolan och fritids så kan det bli problematiskt. Men i stället för att säga ”så här leker vi inte”, försök prata med barnen om det. Vad står de här orden för? Vad är skillnaden när man säger det i leken och i verkligheten? Barnen ser kanske inte det problematiska i att flytta den digitala lekplatsen till den fysiska världen, säger Marina.

Annons