Prinsessan Sofias kungliga comeback vid riksmötet

Prinsessan Sofia har lyst med sin frånvaro den senaste tiden. Men nu gör hon kunglig comeback vid riksmötets öppnande.

Den högtidliga gudstjänsten, som inleder riksmötets öppnande, är igång och kungafamiljen har intagit hedersplatserna. Kungaparet får i dag sällskap av kronprinsessparet och prinsparet Carl Philip och Sofia. Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är kvar i Florida.

Ledig från kungliga uppdrag i augusti

Prinsessan Sofia var borta från den kungliga arbetet under augusti månad. Mellan Victoriadagen och ett besök vid Sophiahemmet högskola, de 2 september, hade hon inte ett enda uppdrag i konungens tjänst. Men nu gör hon kunglig comeback, i Storkyrkan, med prins Carl Philip vid sin sida. Och sommarsemestern verkar ha gjort Sofia gott. Hon ser lyckligare ut än någonsin och hälsar piggt på både partiledare och hovanställda.

prinsessan sofia riksmötets öppnande

Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia vid riksmötets öppnande.

Prinsessan Sofia har få uppdrag inplanerade

Det här är ett av Sofias första kungliga uppdrag för hösten men trots att hon har lyst med sin frånvaro, i den kungliga kalendern, så har prinsessan arbetat för fullt – om än på annat håll. Hon har till exempel lagt mycket tid på välgörenhetsorganisationen Project Playground som hon, och väninnan Frida Vesterberg, grundade år 2010. Bland annat genom ett besök i de nya lokalerna i Hallonbergen, nordväst om Stockholm.

Prinsessan Sofias roll när det kommer till den kungliga representationen har blivit viktigare och viktigare. Detta eftersom prinsessan Madeleine gör få kungliga uppdrag då hon bor i Florida. Kungens syster, prinsessan Christina, har också dragit ner på takten så Carl Philips och Sofias kunglig närvaro betyder otroligt mycket. Särskilt en sådan här dag.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: