Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias kungliga etikettsbrott

15 dec, 2019, 17:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan sofias etikettssbrott
Bara två kungliga Nobelklänningar men desto fler åsikter. Nobelfesten 2019 är över men det viskas fortfarande om att prinsessan Sofia bröt mot den kungliga etiketten – medan Madeleine klarade sig med ett enkelt klänningstrick.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 50?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 50?

Valet av Nobelklänning är en svår nöt att knäcka. Åtminstone om man är kunglig och vill ta hänsyn till både modetrender och kungliga traditioner. När prinsessan Sofia gjorde entré i Konserthuset, för att vara med vid utdelningen av 2019 års Nobelpriser, var de många modeskribenter som jublade. Den turkosa blåsan kommer från den svenska designern Emelie Jarell och är väldigt spännande i sin modell. Däremot ansåg några att klänningen var för bar upptill. Enligt gamla etikettsregler får man nämligen inte bära serafimerordensband på bar hud.

Här är snackisarna från Nobelfesten 2019Brand logo
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019

Madeleines och Sofias Nobelklänningar 2019

Det var även några som menade att prinsessan Madeleine gjorde samma misstag. Men det stämmer inte. Svensk Damtidning kan nämligen berätta att hennes rosa klänning från Angel Sanchez gick enda upp till halsen, utan att det syntes. Tyget längst upp var nämligen transparent.

prinsessan madeleine nobel 2019
Prinsessan Madeleine på årets Nobelbankett.

På bilden ovan ser man det transparenta tyget. Det var dock omöjligt att se på SVT:s Nobelsändning. Prinsessan Sofias klänning hade dock inte det här transparenta inslaget.

Foto: TT

Annons